ΤΕΕ: Δυσβάστακτα τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί στους μηχανικούς
Τα δυσβάστακτα χαράτσια που έχουν επιβληθεί στους μηχανικούς αποκαλύπτει με αναλυτικά παραδείγματα το ΤΕΕ, το οποίο επισημαίνει ότι ασφάλιση και φορολογία δημεύουν το εισόδημα των μηχανικών.
Το ΤΕΕ παρουσίασε χθες συγκεκριμένα παραδείγματα, ανά κατηγορία εισοδήματος, που αποδεικνύουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την αναποτελεσματικότητα και τον παραλογισμό του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε σχετικά:
«Η πραγματικότητα που βιώνουν οι μηχανικοί, είτε είναι μισθωτοί είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι απελπιστική. Η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές δημεύουν το εισόδημα.
Οι μηχανικοί και ιδίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που σήμερα δεν έχουν δουλειές, αγωνίζονται να πληρώσουν απλά και μόνο τις υποχρεώσεις τους. Και αυτό είναι πιο τραγικό για όσους, δηλαδή τους περισσότερους, έχουν μικρό εισόδημα. Με τις νέες εισφορές για επικουρική κάλυψη και τα αναδρομικά παλιότερων ετών, που προστίθενται στις εισφορές του ΕΦΚΑ και τη φορολογία, η συνολική επιβάρυνση δεν ξεπερνά απλώς το 100% του εισοδήματος.
Πρέπει να δανειστούν για να πληρώσουν το κράτος! Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τρεις στους τέσσερις (74,7%) ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Για όσους δεν γνωρίζουν και λένε διάφορα, ο μηχανικός σήμερα δεν έχει περιθώρια να αποκρύψει εισοδήματα. Οι αμοιβές, οι κρατήσεις, οι οικοδομικές άδειες, τα ενεργειακά πιστοποιητικά, τα αυθαίρετα, τα τοπογραφικά, όλες οι εργασίες σχεδόν υλοποιούνται ηλεκτρονικά μέσα από βάσεις δεδομένων και πληρωμές μέσω τραπεζών.Το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα είναι δημευτικό και μη βιώσιμο. Οδηγεί εκτός επαγγέλματος χιλιάδες καταρτισμένους επιστήμονες. Κινδυνεύουμε να μείνει η χώρα χωρίς μηχανικούς.
Ήδη περισσότεροι από το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών έχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο».