Πρόκληση για την ΑΑΔΕ η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού
Τα κρίσιμα θέματα, που επηρεάζουν τη λειτουργία των φορολογικών διοικήσεων παγκοσμίως, όπως η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, το δημογραφικό, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και η συμμόρφωση, συζητήθηκαν στο 12ο Forum των φορολογικών διοικήσεων των χωρών – μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που πραγματοποιήθηκε στο Σαντιάγκο της Χιλής και στο οποίο συμμετείχε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.
Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πρόταση της ΑΑΔΕ, όπως αυτή διατυπώθηκε σε συνέχεια της στρατηγικής ατζέντας που διαμορφώθηκε στην πρώτη σύνοδο των Επικεφαλής των Φορολογικών Διοικήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον περασμένο Ιούνιο, στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός διαγνωστικού εργαλείου για την αξιολόγηση του επιπέδου ετοιμότητας και ευελιξίας για τις λειτουργίες Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού των Φορολογικών Διοικήσεων των κρατών – μελών της ΕΕ (EU Tax Administrations Agility and Readiness Model).
Οι λειτουργίες που θα αξιολογούνται είναι:
- Προσλήψεις (Επιλογή κατάλληλου Προσωπικού).
- Σχεδιασμός Διαδοχής (Προσδιορισμός κρίσιμων κενών θέσεων και προγραμματισμός παρακολούθησης).
- Διαχείριση Ταλέντων (Έμφαση και επένδυση σε εργαζόμενους υψηλής απόδοσης).
- Προγραμματισμός Στελέχωσης (Λήψη στρατηγικών αποφάσεων).
- Μισθοδοσία (Δημιουργία δίκαιου και βιώσιμου συστήματος αμοιβών).
- Διαχείριση Εκπαίδευσης (Στοχευμένα και αποτελεσματικά εκπαιδευτικά Προγράμματα).
- Πορεία Σταδιοδρομίας (Αποτελεσματική ατομική και επιχειρησιακή ανάπτυξη). •Διαχείριση Απόδοσης (Διαφανείς και ενιαίες διαδικασίες ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού).
Σκοπός του διαγνωστικού αυτού εργαλείου είναι η παροχή χρήσιμων και αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με την ικανότητα και δυναμικότητα κάθε Φορολογικής Διοίκησης να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις, τόσο του κοινωνικού, όσο και του οικονομικού περιβάλλοντος, σε θέματα Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού.
Ήδη, έχει δημιουργηθεί Ομάδα Εργασίας με δεκαεπτά αντιπρόσωπους από δεκατρείς χώρες της ΕΕ. Τον συντονισμό των εργασιών ανέλαβε η ΑΑΔΕ.
Στις 20 και 21 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στην Αθήνα, η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας όπου συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν το χρονοδιάγραμμα, η μεθοδολογία και οι φάσεις ανάπτυξης και τα παραδοτέα.
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020.