ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεθαύριο οι δεσμευτικές προσφορές για τα ΕΛΠΕ

Μεθαύριο οι δεσμευτικές προσφορές για τα ΕΛΠΕ
EUROKINISSI

Μεθαύριο Τετάρτη τα δύο υποψήφια επενδυτικά σχήματα καλούνται να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους για το 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ). Πρόκειται για τις κοινοπραξίες Glencore - Carlyle και Vitol - Sonatrach, τις οποίες το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων αναμένει να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Όπως αναφέρουν πηγές, πρόκειται για μια σύνθετη συναλλαγή αφού οι πωλητές είναι δύο: το ελληνι κό Δημόσιο το οποίο διαθέτει το 20% από το 35,48% που κατέχει σήμερα και η Paneuropean Oil & Industrial Holdings (Ομιλος Λάτση) που πουλά το 30,1% από το 45,47%.

Ο πήχης για τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση βρίσκεται ψηλά με δεδομένη τη γεωστρατηγική σημασία που έχει ο ελληνικός πετρελαϊκός όμιλος με τα τρία διυλιστήρια, τις συμμετοχές του σε παραχωρήσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αλλά και των θέσεων που έχει χτίσει σε βαλκανικές αγορές.

Πέραν αυτού τα ΕΛΠΕ έχουν πετύχει τα συγκρίσιμα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) να ανέλθουν το 2018 στα 730 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας τον μέσο όρο της τετραετίας 2015-2018 στα 763 εκατ. ευρώ έναντι 350 εκατ. ευρώ της περιόδου 2011-2014. Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη διατηρήθηκαν, επίσης, στο υψηλό επίπεδο των 296 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας αντίστοιχα τον μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων χρόνων στα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 63 εκατ. ευρώ της προηγούμενης τετραετίας. Το διάστημα που προηγήθηκε οι διαπραγματεύσεις για τις τελικές συμβάσεις που θα συνοδεύσουν την πώληση ήταν σκληρές ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τους διεκδικητές.

Πηγές αναφέρουν ότι το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων φέρεται να έχει πετύχει μια συμφωνία που αφενός διασφαλίζει τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την είσοδο ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού επενδυτή και αφετέρου καθιστά ελκυστική την επένδυση κεφαλαίων.

Οι επικεφαλής των δύο κοινοπραξιών είναι οι Glencore και Vitol. Πρόκειται για πολυεθνικούς ομίλους με κύρια δραστηριότητα το διεθνές trading πρώτων υλών. Η Glencore έχει έδρα την Ελβετία και δραστηριότητα που εκτείνεται από τα 150 ορυχεία και μεταλλουργικές εγκαταστάσεις μέχρι το εμπόριο αγροτικών και πετρελαιοειδών προϊόντων. Βρίσκεται σε 50 χώρες, απασχολεί 158.000 εργαζομένους και το 2018 ανακοίνωσε προσαρμοσμένα EBITDA στα 15,8 δισ. δολ. Η Vitol εδρεύει στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και δραστηριοποιείται στο trading αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών προϊόντων.

Το 2018 τα έσοδά της ανακοινώθηκαν στα 231 δισ. δολ. και πραγματοποιεί καθημερινά συναλλαγές πετρελαιοειδών άνω των 7 εκατ. βαρελιών. Εταίρος της Glencore είναι εταιρείαμέλος του μεγάλου επενδυτικού fund με έδρα την Ουάσιγκτον, η Carlyle. Είναι εισηγμένη στο Nasdaq και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 212 δισ. δολ. Σύμμαχος της Vitol είναι η αλγερινή κρατική εταιρεία εξόρυξης, μεταφοράς και εμπορίας υδρογονανθράκων, Sonatrach.

Το μεγάλο στοίχημα στην αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ είναι η συμμετοχή των δύο κοινοπρακτικών σχημάτων στην τελική φάση του διαγωνισμού και η υποβολή δεσμευτικών προσφορών με τίμημα που να ανταποκρίνεται στο μέγεθος και τις επιδόσεις του ελληνικού πετρελαϊκού ομίλου.

Στο ενδεχόμενο που δεν τελεσφορήσει η διαδικασία πώλησης του 50,1% των μετοχών, η κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μέλλον της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης. Δηλαδή αν θα επαναληφθεί ο διαγωνισμός ή θα επιλεχθεί άλλης μορφής ιδιωτικοποίηση.