Πυρετώδεις προετοιμασίες για την πλατφόρμα του διάδοχου σχήματος του Νόμου Κατσέλη
Με την έναρξη του τρίτου μεταμνημονιακού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας από τα τεχνικά κλιμάκια των ευρωπαϊκών θεσμών σήμερα, αναμένεται να διευθετηθούν και οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες για το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Εάν δεν υπάρξουν εκπλήξεις τότε το Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι θα δώσει το πράσινο φως για τη χορήγηση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα.
Αλλά τα δύσκολα δεν σταματούν εκεί. Αμέσως μετά η κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει όλες τις τεχνικές προετοιμασίες, ώστε να τεθεί το συντομότερο δυνατόν σε παραγωγική λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα των αιτήσεων για το νέο καθεστώς προστασίας των κατοικιών. Δεδομένου ότι το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη θα ισχύσει μόλις για οκτώ μήνες, από την 30ή Απριλίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2019, θα πρέπει η εν λόγω ηλεκτρονική πλατφόρμα να τρέξει ταχύτατα.
Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την τροπολογία που ψήφισε η Βουλή, τα βασικά οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία θα συμπληρώνονται αυτόματα στην πλατφόρμα με τη χρήση των κωδικών του Taxisnet από τον οφειλέτη. Πριν από την οριστική υποβολή της αίτησης, η πλατφόρμα, με ειδική ένδειξη, θα ενημερώνει τον αιτούντα για την επιλεξιμότητά του ή μη. Μόλις υποβληθεί οριστικά η αίτηση, η πλατφόρμα θα κοινοποιεί την αίτηση και τα συνοδευτικά της έγγραφα στους πιστωτές.
Μέσα σε έναν μήνα κάθε τράπεζα θα μπορεί να υποβάλει πρόταση για ρύθμιση της απαίτησης. Μάλιστα, οι τράπεζες θα μπορούν να διατυπώσουν προς τον οφειλέτη ακόμη και κοινές προτάσεις για τη ρύθμιση οφειλών. Μέσα σε έναν μήνα ο δανειολήπτης θα δηλώνει ποιες από προτάσεις αποδέχεται και ποιες απορρίπτει. Αν η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη, θα θεωρείται ότι απέρριψε την υποβληθείσα πρόταση.
Δεδομένου ότι η διαδικασία είναι πολύ γραφειοκρατική όσο νωρίτερα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα τόσο το καλύτερο. Ωστόσο, ήδη οι γνωρίζοντες τις τεχνικές προκλήσεις αναφέρουν πως η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει, το νωρίτερο, τον Ιούνιο.