ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοστέλο: Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα πρέπει να συνεχιστούν

CNN GREECE

Το μήνυμα πως οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στην Ελλάδα με τα προγράμματα στήριξης πρέπει να συνεχιστούν έστειλε σήμερα ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο μιλώντας σε ημερίδα που διοργανώνουν η Κομισιόν και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο Κοστέλο ανέφερε πως χάρη στις εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της, η Ελλάδα κατόρθωσε να βελτιώσει τους δείκτες της στον τομέα της επιχειρηματικότητας από την έναρξη της κρίσης. Ωστόσο, ξεκίνησε από πολύ χαμηλά και, ως εκ τούτου, πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για να συμβαδίσει με τους ανταγωνιστές της.

Όπως ανάφερε από το 2010, η Ελλάδα έχει υλοποιήσει εκτεταμένες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μείωση των εμποδίων για τον ανταγωνισμό, τον εξορθολογισμό των διοικητικών διαδικασιών για την ίδρυση επιχείρησης και τον εξορθολογισμό του νομικού πλαισίου των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων.

Ωστόσο, εξακολουθεί να απέχει πολύ από τις παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές. Στην τελευταία έκθεση «Doing Business» της Παγκόσμιας Τράπεζας (Παγκόσμια Τράπεζα, 2018α), η Ελλάδα κατατάσσεται στην 72η θέση μεταξύ 190 οικονομιών όσον αφορά την «ευκολία ου επιχειρείν». Πρόκειται για σημαντική βελτίωση σε σχέση με το 2009, όταν κατατάχθηκε στην 109η θέση, αλλά εξακολουθεί να απέχει πολύ από τις καλύτερες επιδόσεις της το 2015, όταν κατέλαβε την 58η θέση.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους πλέον προβληματικούς τομείς περιλαμβάνονται η καταχώριση ιδιοκτησίας, η εκτέλεση των συμβάσεων και η πρόσβαση σε πιστώσεις. Οι τομεακές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων έχουν προχωρήσει, αλλά οι ανεπάρκειες της δημόσιας διοίκησης και η γραφειοκρατία εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδιο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Ο Κοστέλο υπογράμμισε ακόμη πως το ποσοστό των επενδύσεων στην Ελλάδα ήταν 12,9 % του ΑΕΠ το 2017, ήτοι σημαντικά ο από το μέσο ποσοστό επενδύσεων στην ΕΕ ύψους περίπου 21 % του ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό ισοδυναμεί με επενδυτικό κενό που ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ ετησίως σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την κρίση.

«Δεν υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε πως τα επίπεδα των επενδυσεων στην Ελλάδα δεν θα ανέλθουν σταδιακά στο 20% του ΑΕΠ, ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι η ποιότητα των επενδύσεων», τόνισε ο Κοστέλο απαντώντας σε ερώτηση του Γενικού Διευθυντή του ΙΟΒΕ Νίκου Βέττα.

Ο ίδιος είπε πως ο τουρισμός, ο αγροδιατροφικός τομέας, η υγεία και η ενέργεια είναι οι πλέον υποσχόμενοι τομείς για επενδύσεις, ωστόσο τόνισε πως θα πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων των τραπεζων για να υπάρξει νέα παροχή πιστώσεων στην οικονομία που θα στηρίξει τις επενδύσεις.

Στη βάση αυτή ο Κοστέλο ανάφερε το Ελληνικό και τα δίκτυα αερίου ως τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις που θα μπορούσαν να προσελκύσουν άμεσες ξένες επενδύσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση αναγνώρισε πως υπάρχουν «σημαντικές προκλήσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού» και έφερε ως παράδειγμα την συνεπή εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, την ανάγκη να καταστεί πιο φιλο-αναπτυξιακή η φορολογική πολιτική και να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Ερωτηθείς για το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας είπε πως στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup της 5ης Απριλίου. Όπως είπε, είναι μια «συνθέτη συζήτηση» διότι αφενός επιδιώκεται η προστασία των αδύναμων δανειοληπτών αφετέρου η επιδότηση της δόσης δανείων. «Ο σχεδιασμός έχει μεγάλη σημασία», είπε και τόνισε πως προβλήματα που προέκυψαν από το νόμο Κατσέλη θα πρεπει να αποφευχθούν.

«Θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρξουν αντίστοιχα προβλήματα με αυτά του νόμου Κατσέλη», σημείωσε και επεσήμανε πως αν και το δημοσιονομικό κόστος φαίνεται διαχειρίσιμο, ωστόσο θα ανέλθει στα 800 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας.

Ο αξιωματούχος της Κομισιόν υπογράμμισε πως η χαμηλή παραγωγικότητα, η ανεργία των νέων, αλλά και οι δημογραφικές πιέσεις αποτελούν τα βασικά προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα για να διατηρηθεί σε βιώσιμη πορεία.

«Η Ελλάδα έχει κάνει μια υποσχόμενη εκκίνηση στο μετά-προγραμματικό πλαίσιο», ανέφερε, θέλοντας να δώσει μια θετική νότα και επανέλαβε πως οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν μεσοπρόθεσμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης