ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυστηροί οι θεσμοί με το νέο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας

Αυστηροί οι θεσμοί με το νέο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας
AP Photo/Thanassis Stavrakis, File

Ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο θα μιλήσει αύριο, Τετάρτη, σε ημερίδα που διοργανώνουν η Κομισιόν και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Στην ίδια ημερίδα θα μιλήσει και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος, ο οποίος είναι επικεφαλής των διαβουλεύσεων για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες αναμένεται μετά την εκδήλωση να έχουν διαβούλευση για το νέο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Μέχρι χθες το απόγευμα κανείς δεν έβαζε «το χέρι του στη φωτιά» για αίσια έκβαση της διαπραγμάτευσης και άμεση συμφωνία. Δεν είναι μόνο η ΕΚΤ η οποία και μέσω πολυσέλιδης γνώμης επί των ελληνικών προτάσεων είχε ζητήσει επί της ουσίας να ξηλωθεί το αρχικό κυβερνητικό σενάριο σχεδόν στο σύνολό του, είναι και η Κομισιόν η οποία στο συγκεκριμένο ζήτημα τηρεί ιδιαιτέρως αυστηρή στάση.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, για να πάρει η κυβέρνηση τα 970 εκατ. ευρώ θα πρέπει να κάνει μια τεράστια κυβίστηση σε σχέση με το αρχικό της σχέδιο, καθώς οι θεσμοί είναι ανυποχώρητοι και ζητούν τα εξής:

-Το όριο οφειλής για την προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών με στεγαστικό δάνειο να ανέρχεται στις 100.000 ευρώ και όχι στις 130.000 ευρώ και το προστατευόμενο ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας, να είναι έως τα 230.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια και όχι στα 250.000 ευρώ. Ειδικά για τους επαγγελματίες που έχουν θέσει ως ενέχυρο την πρώτη κατοικία οι θεσμοί ζητούν να μπει πλαφόν 50.000 ευρώ στο ύψος της οφειλής και οροφή 130.000 στην αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας που θα τεθεί υπό προστασία.

-Τα περιουσιακά κριτήρια να περιοριστούν σημαντικά και να μειωθούν για τις καταθέσεις του οφειλέτη στις 20.000 ευρώ, από 65.000 ευρώ που προέβλεπε η κυβερνητική πρόταση και στις 25.000 ευρώ για τη λοιπή ακίνητη περιουσία του (πλην της πρώτης κατοικίας), από 260.000 ευρώ που πρότεινε η ελληνική πλευρά.

-Να μπει μαχαίρι στα εισοδηματικά κριτήρια, ώστε το ετήσιο εισόδημα να διαμορφώνεται έως τα 30.950 ευρώ για πενταμελή οικογένεια και όχι στα 36.000 που πρότεινε η κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, περίπου το 70% των στεγαστικών δανείων που συνδέονται με πρώτη κατοικία έχει υπόλοιπο οφειλής έως 100.000 ευρώ, ενώ το 85% των δανείων έχει υπόλοιπο οφειλής 150.000 ευρώ.

Χθες πάντως συνεδρίασε το ΚΥΣΟΙΠ και συζήτησε μεταξύ άλλων τη δημιουργία υπηρεσίας για την επιδότηση δόσης πρώτης κατοικίας.

Το ύψος της επιδότησης θα κλιμακώνεται για τον κάθε δανειολήπτη ανάλογα µε το συνολικό εισόδημα, το πλήθος των µελών του νοικοκυριού, την περιουσιακή τους κατάσταση, το ύψος του δανείου, την αντικειμενική και εμπορική αξία της κατοικίας κ.α.. Στόχος είναι να ενισχυθούν όλοι στην αποπληρωμή του δανείου τους, αλλά µε αντικειμενικά κριτήρια που θα πριμοδοτούν κλιμακωτά τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα.