ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιτσιλής στα Τελωνεία: Αποδεκτά μόνον τα έγραφα με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία

Πιτσιλής στα Τελωνεία: Αποδεκτά μόνον τα έγραφα με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Boris Grdanoski

Αυστηρές εντολές στα τελωνεία να επιστρέφουν στις κρατικές αρχές και στους φορείς της Βόρειας Μακεδονίας οποιαδήποτε αλληλογραφία δεν τηρεί την ορθή ονομασία και τις συναφείς ορολογίες της Συμφωνίας των Πρεσπών, έδωσε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, με εγκύκλιό του.

Στη εγκύκλιο Πιτσιλή αποσαφηνίζεται πως το συνταγματικό όνομα της χώρας είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και όταν χρησιμοποιείται το σύντομο όνομα αυτό πρέπει να είναι «Βόρεια Μακεδονία».

«Το νέο όνομα της γείτονος είναι για όλες τις χρήσεις και για όλους τους σκοπούς, erga omnes. Ισχύει σε διεθνές επίπεδο, ήτοι σε όλους τους διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς Οργανισμούς, θεσμούς και Fora και θα χρησιμοποιείται σε όλες τις διμερείς σχέσεις της γειτονικής χώρας με όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ καθώς και στο εσωτερικό της», αναφέρει η εγκύκλιος.

Στην ίδια βάση, αποσαφηνίζεται πως όλα τα έγγραφα που θα εκδίδει η γειτονική χώρα (ταξιδιωτικά έγγραφα, ταυτότητες, άδειες οδήγησης, πιστοποιητικά κλπ) κάθε είδους αλληλογραφία και συναφές υλικό προερχόμενα από τις Αρχές της γείτονος χώρας τα οποία φέρουν ημερομηνία έκδοσης μεταγενέστερη αυτής της θέσεως σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα πρέπει να φέρουν το νέο όνομα και τις ορολογίες που αφορούν τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά στην εγκυρότητα των υφιστάμενων εγγράφων και υλικού που εκδόθηκαν από τις Αρχές της γείτονος πριν από τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών, η τελευταία προβλέπει δύο μεταβατικές περιόδους, μια τεχνική και μια πολιτική.

Η «τεχνική» μεταβατική περίοδος αφορά όλα τα επίσημα έγγραφα και υλικό της δημόσιας διοίκησης της βορείου γείτονος για διεθνή χρήση και εκείνα για εσωτερική χρήση που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εξωτερικό. Αυτά τα έγγραφα και υλικό θα ανανεωθούν εντός πέντε ετών από τη θέση της σε ισχύ, το αργότερο.

Η «πολιτική» μεταβατική περίοδος αφορά όλα τα έγγραφα και υλικό αποκλειστικά για εσωτερική χρήση στη βόρεια γείτονα. Η έκδοση των εγγράφων και του υλικού που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, θα ξεκινά με το άνοιγμα κάθε διαπραγματευτικού κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σχετικό πεδίο, και θα ολοκληρώνεται εντός πέντε ετών από τότε, το αργότερο.

Παύει επίσης οριστικά με τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας η χρήση της παλιάς συνταγματικής ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας/Republic of Macedonia» της βορείου γείτονος σε κάθε επίσημο επίπεδο, διμερές, διεθνές και στο εσωτερικό της. Το ίδιο ισχύει και για οιεσδήποτε παραλλαγές του ονόματος πχ. «Macedonia», «FYR Macedonia», «FYR of Macedonia», «FYROMacedonia» κλπ.

Παύουν να ισχύουν η προσωρινή ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας»/Former Yugoslav Republic of Macedonia» και το ακρωνύμιο ΠΓΔΜ ή πΓΔΜ/FYROM ή fYROM σε κάθε επίσημο επίπεδο, διμερές και διεθνές.

Στη βάση αυτή ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ αναφέρει πως «στην περίπτωση που κατά την επίσημη αλληλογραφία των κρατικών Αρχών και φορέων της Βόρειας Μακεδονίας με της ελληνικές Αρχές δεν τηρούνται η ορθή ονομασία και οι συναφείς ορολογίες της συμφωνίας η αλληλογραφία δεν θα γίνεται αποδεκτή και θα πρέπει να επιστρέφεται άμεσα στον αποστολέα της»

Η εγκύκλιος διευκρινίζει πως μέχρι να εκδοθούν τα νέα διαβατήρια οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας θα θέτουν σφραγίδα επί των ταξιδιωτικών εγγράφων (υφιστάμενων και όσων εκδόθηκαν κατά τη μεταβατική περίοδο) με την οποία θα διευκρινίζεται ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα ανήκουν στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Παράλληλα, οι κωδικοί για τις πινακίδες των οχημάτων της Βόρειας Μακεδονίας θα είναι ΝΜ ή ΝΜΚ. Για τις ήδη υφιστάμενες πινακίδες με τους παλαιούς κωδικούς υπάρχει υποχρέωση αλλαγής εντός πενταετίας το αργότερο. Ως μεταβατική λύση, οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας έχουν αναλάβει τη δέσμευση ότι θα εξασφαλίσουν αυτοκόλλητα με την ένδειξη ΝΜΚ για τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων.

Τέλος, ο κ. Πιτσιλής ξεκαθαρίζει πως τα τελωνεία εισόδου δεν θα κολλάνε πλέον στα εισερχόμενα από τη Βόρειο Μακεδονία οχήματα αυτοκόλλητο με την επιφύλαξη «Το διακριτικό σήμα «ΜΚ» δεν αναγνωρίζεται από την Ελλάδα» (The sign "MK" is not recognized by Greece).