Στο 3,3% του παγκοσμίου εμπορίου η αξία των παραποιημένων εμπορευμάτων
Ανθεί το παγκόσμιο εμπόριο παραποιημένων εμπορευμάτων σύμφωνα με έρευνα του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Η έκθεση, με τίτλο «Trends in Trade in Counterfeit and Pirated Goods» επικαιροποιεί την αρχική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το EUIPO και τον ΟΟΣΑ, που κυκλοφόρησε το 2016 και ποσοτικοποιεί το κόστος, το πεδίο εφαρμογής αλλά και το μέγεθος του παγκόσμιου εμπορίου παραποιημένων εμπορευμάτων.
Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι το πρόβλημα της απομίμησης στο παγκόσμιο εμπόριο έχει γίνει πλέον πολύ σοβαρό, αφού τα εμπορεύματα απομίμησης εκτιμώνται τώρα στο 3,3% του παγκόσμιου εμπορίου, σε σύγκριση με το 2,5% που είχε καταγραφεί σε προηγούμενη, πρόσφατη έρευνα. Σύμφωνα με την έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, παραποιημένα προϊόντα αξίας 460 δισ. ευρώ διακινούνται ελεύθερα παγκοσμίως.
Η εισαγωγή παραποιημένων προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αγγίζει σε αξία τα 121 δισ. ευρώ, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 6,8% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ. Αυτό, σε σύγκριση με το 5% των εισαγωγών στην ΕΕ που παρουσιάστηκε στην έκθεση του 2016, συνιστά μια απότομη άνοδο.
Η έρευνα δείχνει πως οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από την παραποίηση συνεχίζουν και έχουν την έδρα τους στις χώρες του ΟΟΣΑ, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία, Ιαπωνία, Κορέα και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών που βασίζονται σε άλλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας και τουΧονγκ Κονγκ, επηρεάζονται, επίσης, από το παγκόσμιο εμπόριο πειρατικών αγαθών.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι κατασχέσεις στα τελωνεία υποδεικνύουν τις κύριες χώρες και τις περιφέρειες προέλευσης από τις οποίες εξάγονται τα παραποιημένα εμπορεύματα. Αυτές οι χώρες περιλαμβάνουν την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία, τη Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Ινδία και τη Μαλαισία.