ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην πληρωμή φόρων κατευθύνθηκε μεγάλο ποσό καταθέσεων τo Νοέμβριο

Μπορεί τα κρατικά έσοδα να αυξήθηκαν το Νοέμβριο κατά 29%, ωστόσο οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες σημείωσαν υποχώρηση, καθώς κατευθύνθηκαν στην πληρωμή φόρων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το σύνολο των εσόδων που εισπράχθηκε από τις εφορίες αυξήθηκε το Νοέμβριο κατά 753,720 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι και ανήλθε σε 3,335 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος αυξήθηκαν κατά 34,91%, τα έσοδα από τους φόρους στην περιουσία κατά 42,24%, ενώ στον ΦΠΑ η αύξηση ανήλθε σε 28,22%

Η αύξηση των εσόδων του Νοεμβρίου αποδίδεται αφενός στην καταβολή της τρίτης δόσης του φόρου εισοδήματος αλλά και στον ΕΝΦΙΑ, στις αυξημένες προκαταβολές, ενώ σημαντική ήταν επίδραση από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ.

Οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις ωστόσο ανάγκασαν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να βάλουν χέρι στις καταθέσεις τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώθηκαν τον Νοέμβριο κατά 178 εκατ. ευρώ, διαμορφούμενες στα τέλη του μήνα στα 120,9 δισ. ευρώ, έναντι 121,08 δισ. ευρώ στα τέλη Οκτωβρίου.

Ειδικά οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 350 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 100,87 δισ. ευρώ, έναντι 101,22 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Αντιθέτως οι καταθέσεις του Δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ από τα 8,62 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, στα 9,7 δισ. ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου.

Δεδομένου ότι ο Δεκέμβριος ήταν επιβαρυμένος από φορολογικές υποχρεώσεις (τέλη κυκλοφορίας ,αναδρομικές προκαταβολές φόρου, ΕΝΦΙΑ, κ.α.) εκτιμάται πως το απόθεμα καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες έχει μειωθεί περαιτέρω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης