ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η προστασία της πρώτης κατοικίας δοκιμάζει τις σχέσεις κυβέρνησης – δανειστών

EPA

Εννέα ημέρες πριν από το κρίσιμο EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου, κυβέρνηση και δανειστές εξακολουθούν να μην έχουν συμφωνήσει για τις διατάξεις νόμου οι οποίες θα έρθουν να διαδεχθούν τον νόμο Κατσέλη. Το ενδεχόμενο μονομερούς ενέργειας, παρότι δεν θεωρείται αυξημένων πιθανοτήτων, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Η απόσταση που συνεχίζει να χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι μεγάλη. Από την πλευρά των θεσμών είναι ξεκάθαρο ότι εάν η κυβέρνηση δεν φέρει το νομοσχέδιο στα μέτρα των θεσμών, δόση δεν πρόκειται να εκταμιευθεί. Από την άλλη, αν η κυβέρνηση φέρει το νομοσχέδιο στα μέτρα των θεσμών, δύσκολα θα μπορεί να το «πουλήσει» στην εκλογική της πελατεία.

Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM έχουν εντοπίσει χίλιες τρύπες και παραθυράκια μέσω των οποίων δίνεται η δυνατότητα και σε στρατηγικούς κακοπληρωτές να κερδίσουν κούρεμα των στεγαστικών τους δανείων, ρύθμιση με χαμηλό επιτόκιο για 25 χρόνια και έξτρα κρατική επιδότηση δόσης.

Μια χαρακτηριστική περίπτωση: οφειλέτες για τους οποίους είχε κριθεί δικαστικά ότι δεν πληρούν τα κριτήρια του νόμου για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών λόγω απάτης, κρίνονταν επιλέξιμοι και μπορούσαν – σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης – να ζητήσουν την υπαγωγή τους στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, εφόσον πληρούσαν τα σχετικά όρια.

Μια ακόμα χαρακτηριστική περίπτωση: οφειλέτες οι οποίοι έχουν ήδη υπαχθεί σε διαδικασία ρύθμισης και διαγραφής των οφειλών τους βάσει του νόμου Κατσέλη, θα μπορούσαν να υπαχθούν για δεύτερη φορά σε διαδικασία ρύθμισης, με κούρεμα, επιδότηση δόσης, επιμήκυνση δανείου και χαμηλό επιτόκιο.

Από την αρχική εξαγγελία της κυβερνητικής πρόθεσης νέας ρύθμισης στις αρχές Νοεμβρίου, οι πληροφορίες αναφέρουν πως νέα στεγαστικά δάνεια εντάχθηκαν στη λίστα των κόκκινων. Γι’ αυτό και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η κυβέρνηση εκλήθη να αλλάξει το χρονικό σημείο επιλεξιμότητας των δανειοληπτών που θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο σχήμα τουλάχιστον από το τέλος Οκτωβρίου 2018 αν όχι από τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Μεγάλο ζήτημα παραμένει και η προωθούμενη ένταξη των επιχειρηματικών κόκκινων δανείων με ενέχυρο πρώτης κατοικίας. Οι θεσμοί αντέδρασαν εξαρχής, η κυβέρνηση θέλει να εντάξει και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και αν επιμείνει σε αυτό, ένας πιθανός συμβιβασμός θα μπορούσε να προκύψει στο δραστικό κλείσιμο της «περιμέτρου» κάλυψης δανειοληπτών. Κοινώς, μικρότερα δάνεια, χαμηλότερης αξίας ακίνητα και βέβαια ούτε λόγος για καθιέρωση κριτηρίου «κόφτη» καταθέσεων ύψους 50.000 ευρώ. Το κριτήριο καταθέσεων θα πρέπει να είναι «πολύ χαμηλότερο».

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μέσω τηλεδιασκέψεων, ηλεκτρονικής αλληλογραφίας αλλά και εκ του σύνεγγυς (την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στην Αθήνα ο Ντέκλαν Κοστέλο), αλλά τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης