ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο: Τι ισχύει με κληρονομιά και γονική παροχή

Κτηματολόγιο: Τι ισχύει με κληρονομιά και γονική παροχή
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οι κληρονοµιές αποτελούν έναν από τους µεγαλύτερους «πονοκεφάλους» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να υποβάλουν δηλώσεις ιδιοκτησίας στο Κτηµατολόγιο.

Σύµφωνα µε τον οδηγό που έχει καταρτίσει ο φορέας, κάθε κληρονόµος πρέπει να δηλώσει το µερίδιό του (ποσοστό δικαιώµατος επί τοις εκατό ή σε κλάσµα) στο ακίνητο που έχει κληρονοµήσει. Δικαίωµα που έχει αποκτηθεί µε κληρονοµιά µπορεί να δηλωθεί ακόµα και αν δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονοµιάς (ή άλλη ισοδύναµη πράξη, π.χ. κληρονοµητήριο σε συμβολαιογράφο).

Σε αυτήν την περίπτωση, όµως, θα πρέπει να προσκοµισθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ανάλογα µε την ύπαρξη ή όχι διαθήκης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους. Εάν υπάρχει διαθήκη, υποβάλλονται υποχρεωτικά ο τίτλος του κληρονοµούµενου, η ληξιαρχική πράξη θανάτου, αντίγραφο της δηµοσιευµένης διαθήκης, πιστοποιητικό περί µη δηµοσιεύσεως άλλης διαθήκης και πιστοποιητικό περί µη αποποιήσεως κληρονοµιάς. Σε περίπτωση που ο κληρονοµούµενος δεν είχε τίτλους γιατί είχε το ακίνητο µε χρησικτησία, πρέπει να προσκοµίσει δύο έγγραφα από τα οποία να προκύπτει πως ασκούσε πράξεις νοµής επί 20ετία.

Εάν δεν υπάρχει διαθήκη, υποβάλλονται υποχρεωτικά ο τίτλος του κληρονοµούµενου, ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, πιστοποιητικό περί µη δηµοσιεύσεως διαθήκης και πιστοποιητικό περί µη αποποιήσεως κληρονοµιάς. Παρότι για τις γονικές παροχές δεν προβλέπεται ιδιαίτερη διαδικασία, αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες που προβληµατίζονται για τον τρόπο δήλωσης. Σύµφωνα µε τα ισχύοντα, σε ακίνητα που έχει µεταβιβαστεί µόνο η ψιλή κυριότητα και έχει παρακρατηθεί η επικαρπία, υπόχρεοι δήλωσης είναι τόσο ο ψιλός κύριος όσο και ο επικαρπωτής του ακινήτου.

Το Κεντρικό Γραφείο Κτηµατογράφησης στο Γαλάτσι θα εξυπηρετεί 32 περιφερειακές ενότητες και πάνω από 3.000 προκαποδιστριακούς ΟΤΑ.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν, πάντως, ότι εκτός των απαραίτητων για όλες τις περιπτώσεις εγγράφων, εάν έχουν αποκτήσει δικαίωµα σε ένα ακίνητο µε διαφορετικούς τίτλους, τότε θα πρέπει να καταθέσουν όλους τους τίτλους και να συµπληρώσουν τα σχετικά πεδία στην ενότητα «Στοιχεία ∆ικαιώµατος». Σε περίπτωση συγκυριότητας, κάθε συγκύριος δηλώνει το ποσοστό που του ανήκει.