ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαμορφώνεται η τελική ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό

Διαμορφώνεται η τελική ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Η διατήρηση του ύψους όλων των κύριων συντάξεων παραμένει στο επίκεντρο των κυβερνητικών επιδιώξεων την ώρα που το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται πυρετωδώς για την τελική μάχη "χαρακωμάτων" για το ασφαλιστικό.

Η σχετική συζήτηση του Μαξίμου με τους εκπροσώπους των θεσμών είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει επίσημα στις 8 Ιανουαρίου ωστόσο μέχρι τις 5 του μήνα αναμένεται να έχει κατατεθεί η ελληνική πρόταση ώστε να αρχίσει να μπαίνει άμεσα σε διαδικασία αξιολόγησης από τους θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA, μεγάλη μάχη αναμένεται να δοθεί και για τις επικουρικές συντάξεις με την κυβέρνηση να προτίθεται να μην τις μειώσει μέχρι του ποσού των 170 ευρώ οι οποίες και αποτελούν το 53% του συνόλου των επικουρικών.

Το Μαξίμου προτείνει την αύξηση κατά 1% των ασφαλιστικών εισφορών η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα επιβαρύνει τόσο τους εργοδότες (0,5%) όσο και τους εργαζόμενους με άλλο (0,5%).

Δεν φαίνεται πάντως να έχει διευκρινιστεί εάν θα συγχωνευτούν οι επικουρικές συντάξεις σε Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης ή εάν θα δοθεί η δυνατότητα σε επικουρικά ταμεία να μετατραπούν σε επαγγελματικά.

Στο βασικό περίγραμμα των σκέψεων της ελληνικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι συμπεριλαμβάνεται η θέσπιση εθνικής σύνταξης την οποία θα εγγυάται το κράτος και η οποία θα συμπληρώνει το ανταποδοτικό κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών που έχει καταβάλλει ο εργαζόμενος.

Παράλληλα, φαίνεται ότι προωθείται η ενοποίηση όλων των κύριων ασφαλιστικών ταμείων με διατήρηση μόνο του ΟΓΑ και του ΝΑΤ ως αυτοτελών νομικών προσώπων που θα ασκούν μόνο μη συνταξιοδοτικές αρμοδιότητες.

Την ελληνική πρόταση παρουσίασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, μετά το τέλος της οποίας ο υπουργός Εργασίας αρκέστηκε να αναφωνήσει ότι "τα σπουδαία έρχονται τον Ιανουάριο".

Στα μέσα του πρώτου μήνα του 2016 αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας ώστε να μην αποφασιστεί η μείωση των κυρίων συντάξεων φαίνεται ότι εντάσσεται και η κυβερνητική εναλλακτική για επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές για ποσά πάνω από 1.000 ευρώ.

Το ενδεχόμενο δεν απέκλεισε ο Γιώργος Σταθάκης που μίλησε στον Real FM με την προϋπόθεση ότι θα πρόκειται για επιλογή που μπορεί να προκριθεί εφόσον είναι μελετημένη.

Είναι ωστόσο δεδομένο ότι οι προθέσεις του "κουαρτέτου" των δανειστών παραμένουν άγνωστες καθώς οι κυβερνητικές προτάσεις θεωρούνται φόροι υπέρ τρίτων που συνήθως πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Διαβάστε επίσης:

Για ποδαρικό στη νέα χρονιά με... ασφαλιστικό πάει η κυβέρνηση

Ανοιχτό το ενδεχόμενο φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές άφησε ο Σταθάκης

Ασφαλιστικό: Αύξηση 1% στις εισφορές, το επικρατέστερο σενάριο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ