ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H νέα «μαύρη λίστα» φορολογικών παραδείσων της Κομισιόν: Ποιες χώρες προστέθηκαν

AP Photo/Francisco Seco

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν την Τρίτη μια διευρυμένη μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριέλαβαν σήμερα στη «μαύρη λίστα» 15 χώρες. Από αυτές, οι πέντε δεν έχουν αναλάβει καμία δέσμευση μετά τη θέσπιση της πρώτης μαύρης λίστας το 2017: Αμερικανική Σαμόα, Γκουάμ, Σαμόα, Τρινιδάδ και Τομπάγκο και Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι.

Τρεις άλλες χώρες οι οποίες περιλαμβάνονταν στον κατάλογο του 2017 αλλά είχαν μεταφερθεί στον γκρίζο κατάλογο μετά τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει, πρέπει πλέον να συμπεριληφθούν και πάλι στη μαύρη λίστα επειδή δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους: Μπαρμπάντος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Νήσοι Μάρσαλ.

Άλλες επτά χώρες μεταφέρθηκαν σήμερα Τρίτη, από τον γκρίζο κατάλογο στη μαύρη λίστα για τον ίδιο λόγο: Αρούμπα, Μπελίζε, Βερμούδες, Φίτζι, Ομάν, Βανουάτου και Ντομίνικα. Άλλες 34 χώρες θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται το 2019 (γκρίζος κατάλογος), ενώ 25 χώρες από την αρχική διαδικασία ελέγχου έχουν πλέον συμμορφωθεί.

«Ο ενωσιακός κατάλογος των φορολογικών παραδείσων είναι μια πραγματική ευρωπαϊκή επιτυχία. Έχει επηρεάσει σημαντικά τη φορολογική διαφάνεια και τη δικαιοσύνη παγκοσμίως», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

«Χάρη στη διαδικασία κατάρτισης καταλόγου, δεκάδες χώρες έχουν ήδη καταργήσει επιζήμια φορολογικά καθεστώτα και έχουν εναρμονιστεί με τα διεθνή πρότυπα για τη διαφάνεια και τη δίκαιη φορολόγηση. Οι χώρες που δεν συμμορφώθηκαν έχουν συμπεριληφθεί σε μαύρη λίστα και θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των επιλογών τους. Ανεβάζουμε τον πήχη της χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης σε παγκόσμιο επίπεδο και περιορίζουμε τις ευκαιρίες για καταχρηστικές φορολογικές πρακτικές», συμπλήρωσε.

Οι προσθήκες αυτές αποτελούν τη μεγαλύτερη αναθεώρηση της λίστας από τότε που την υιοθέτησε η ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2017. Η λίστα αυτή καταρτίστηκε ύστερα από την αποκάλυψη πρακτικών εκτεταμένης φοροαποφυγής που χρησιμοποιούσαν εταιρίες και ιδιώτες για να μειώσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση.

Οι περιοχές προστίθενται στη λίστα εάν οι φορολογικοί τους κανόνες καθιστούν δυνατή τη φοροαποφυγή σε άλλες χώρες. Αφαιρούνται από αυτήν εάν δεσμευθούν να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.

Οι χώρες στη μαύρη λίστα βρίσκονται αντιμέτωπες με αυστηρότερους έλεγχους στις συναλλαγές τους με την ΕΕ, αν και μέχρι στιγμής τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν έχουν συμφωνήσει σε κυρώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης