ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πού διαφωνεί η Ελλάδα με τις συστάσεις του ΔΝΤ: Οι οικονομολόγοι του «γλυκού νερού»

Πού διαφωνεί η Ελλάδα με τις συστάσεις του ΔΝΤ: Οι οικονομολόγοι του «γλυκού νερού»
EUROKINISSI

Αιχμές για ιδεοληπτικές προσεγγίσεις του ΔΝΤ σε ζητήματα που άπτονται της ελληνικής οικονομίας, όπως τα εργασιακά, άφησε ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, στη δήλωση που έκανε στις 6 Μαρτίου στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ με αφορμή την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδος.

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδος εξέφρασε ανοικτά τη διαφωνία των ελληνικών Αρχών για μια σειρά από σχόλια και παρατηρήσεις του ΔΝΤ, που αφορούν στους δημοσιονομικούς κινδύνους από τις δικαστικές αποφάσεις, στο πόσο ευάλωτο είναι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στο πόσο αδύναμη είναι η κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα, αλλά και στις επιπτώσεις που θα έχει η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα, ο κ. Ψαλιδόπουλος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες πως οι ελληνικές αρχές εξετάζουν την πρόωρη εξόφληση μέρους των δανείων του ΔΝΤ, προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω το προφίλ του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου της Ελλάδος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, τα ελληνικά δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε καλό δρόμο, ενώ η επιτυχημένη πρόσβαση της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές επιβεβαίωσε ότι η χώρα έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία της.

Αν και ο κ. Ψαλιδόπουλος αναγνώρισε πως ενδέχεται να προκύψουν δημοσιονομικοί κίνδυνοι από δικαστικές αποφάσεις που αφορούν σε μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο παρελθόν σε μισθούς και συντάξεις, ωστόσο υποστήριξε πως «ενδεχόμενες επιπτώσεις θα μπορούσαν να καλυφθούν από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό».

Σε σχέση με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο κ. Ψαλιδόπουλος διατύπωσε σωρεία διαφωνιών με τις θέσεις του Ταμείου. Όπως είπε, οι ελληνικές οι αρχές διαφωνούν με την εκτίμηση του προσωπικού του ΔΝΤ ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτο», όπως και με την εκτίμηση πως η κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα παραμένει αδύναμη.

«Η κουλτούρα πληρωμών βελτιώνεται σταθερά», ανέφερε ο κ. Ψαλιδόπουλος και υποστήριξε πως σε κάθε περίπτωση οι φτωχές επιδόσεις σε αυτό τον τομέα δεν πρέπει να συγχέονται με τα πραγματικά προβλήματα στις πληρωμές σε χρόνο που εξακολουθούν να υφίστανται περιορισμοί στην ρευστότητα.

Αλλά και για την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού ο Έλληνας εκπρόσωπος διαφώνησε με το ΔΝΤ, το οποίο βλέπει επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα. Συγκεκριμένα, ο κ. Ψαλιδόπουλος υποστήριξε πως η πρόσφατη αύξηση αναμένεται να ενισχύσει την παραγωγικότητα της εργασίας μέσω της αύξησης της ζήτησης και της εξάλειψης της οικονομικής υποαπόδοσης. «Οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και είναι έτοιμες να αναλάβουν τις απαραίτητες ενέργειες», ανέφερε.

Στο σημείο αυτό ανέφερε με δεικτικό τρόπο -και με μια δόση ειρωνείας - πως στο ζήτημα των αγορών εργασίας, οι ελληνικές αρχές θα εργαστούν ώστε να πείσουν το προσωπικό του ΔΝΤ «να στηρίζεται στο μέλλον περισσότερο στις απόψεις των οικονομολόγων του αλμυρού νερού, αντί των οικονομολόγων του γλυκού νερού» (to rely in the future more on opinions of seawater economists, rather than exclusively relying on those of freshwater economists).

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Ψαλιδόπουλος άφησε αιχμές για την εμμονή κάποιων οικονομολόγων του ΔΝΤ με τον οικονομικό φιλελευθερισμό που εκφράζεται από τη Σχολή Οικονομικών του Σικάγου (λέγονται οικονομικά του γλυκού νερού λόγω του ότι το Σικάγο βρέχεται από τη λίμνη Μίσιγκαν) και τάχθηκε υπέρ της προσέγγισης οικονομικών σχολών όπως του Χάρβαρντ, του Γέιλ και του ΜΙΤ (λέγονται οικονομικά του αλμυρού νερού, λόγω της γειτνίασης των περιοχών που βρίσκονται τα πανεπιστήμια αυτά με τον Ατλαντικό ωκεανό) που υποστηρίζουν το ρυθμιστικό ρόλο του κράτους στην οικονομία.

Τέλος, ο κ. Ψαλιδόπουλος ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα επιθυμεί τη ταχύτερη δυνατή απεμπλοκή της από το Ταμείο για πρακτικούς λόγους. Όπως ανάφερε, «οι ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής διαχείρισης του χρέους και σε διαβούλευση με τους ευρωπαίους εταίρους τους εξετάζουν περαιτέρω ενέργειες για τη βελτίωση του προφίλ του χρέους, συμπεριλαμβανομένης της πρόωρης εξόφλησης στο ΔΝΤ».