SSM: Η ρευστότητα στο Ευρωσύστημα μπορεί να γίνει πιο δαπανηρή
Ως προτεραιότητα του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ (SSM) έθεσε τον καθαρισμό των ισολογισμών των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ένρια μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στην Φρανκφούρτη.
Ο Ένρια ανέφερε πως τα «κόκκινα» δάνεια επηρεάζουν την αξιοπιστία και την κερδοφορία των τραπεζών, αλλά κυρίως τους όρους με τους οποίους χορηγούν δάνεια. Στη βάση αυτή υποστήριξε πως το πλαίσιο του SSM που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες θα πρέπει θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ένα τεράστιο βήμα που θα βοηθήσει τις τράπεζες να σημειώσουν ταχύτερη πρόοδο.
Ο επικεφαλής του SSM σημείωσε πως αν και η ρευστότητα είναι πράγματι άφθονη και φθηνή εδώ και αρκετό καιρό, αυτό όμως θα αλλάξει σε κάποιο σημείο. «Η ρευστότητα μπορεί να γίνει πιο δαπανηρή και οι αγορές πιο ασταθείς, ενώ οι τράπεζες πρέπει να εκδώσουν χρεωστικούς τίτλους που θα μπορούσαν να τις προστατευθούν σε περίπτωση κρίσης, όπως απαιτείται από την οδηγία BRRD», ανέφερε.
Ο ίδιος υποστήριξε πως το νέο πλαίσιο για τον κίνδυνο αγοράς που αναπτύχθηκε από την επιτροπή τραπεζικής εποπτείας της Βασιλείας ίσως πρέπει να εφαρμοστεί σε μια περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας, καθώς δυάδα εξακολουθούμε να παρατηρούμε έντονες διαφορές στις πρακτικές αποτίμησης των χρηματοπιστωτικών μέσων.
«Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη συνέπεια και αξιοπιστία στους υπολογισμούς των σταθμισμένων βάσει κινδύνων στοιχείων ενεργητικού προκειμένου να προωθήσουμε τις ορθές πρακτικές διαχείρισης κινδύνου και να αποκαταστήσουμε πλήρως την αξιοπιστία του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου», ανέφερε ο Ιταλός τραπεζίτης.
Τέλος, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που σχετίζονται με το Brexit. Όπως είπε η καταληκτική προθεσμία είναι μόλις τρεις εβδομάδες μακριά, και τα πράγματα είναι ακόμη πολύ ασαφή.
«Δεν έχει σημασία αν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι ή παράταση του χρονοδιαγράμματος, καθώς είμαστε έτοιμοι. Κατά τα τελευταία δυόμισι χρόνια, εξετάσαμε όλα τα πιθανά ζητήματα και αναπτύξαμε ορισμένες κατάλληλες θέσεις πολιτικής. Ταυτόχρονα, παροτρύναμε τις τράπεζες να προετοιμαστούν επίσης. Και έχουν σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο. Για τις τράπεζες που επιθυμούν να μεταφερθούν στη ζώνη του ευρώ, οι σχετικές διαδικασίες χορήγησης άδειας έχουν ολοκληρωθεί ή θα ολοκληρωθούν τις προσεχείς εβδομάδες. Για τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ που λειτουργούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, επικεντρώνουμε επί του παρόντος στη διαχείριση των κινδύνων, στις δυνατότητες διαπραγμάτευσης και στις μελλοντικές τους δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αναμένουμε ότι όλες οι τράπεζες θα έχουν αντιμετωπίσει τα όποια ζητήματα μέχρι το τέλος Μαρτίου», σημείωσε ο Αντρέα Ένρια.