ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2004 η διεθνής τιμή του πετρελαίου

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2004 η διεθνής τιμή του πετρελαίου

Μπορεί η διεθνής τιμή του πετρελαίου να έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2004 και να σημειώνει πτώση κατά 40% μέσα σε έναν χρόνο, ωστόσο τόσο η τιμής της βενζίνης όσο και του πετρελαίου στην ελληνική αγορά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Σήμερα στις ασιατικές αγορές το συμβόλαιο του αργού πετρελαίου παραδόσεως Φεβρουαρίου διαπραγματεύεται στα 36,86 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του αργού πετρελαίου Μπρεντ παραδόσεως Φεβρουαρίου, βρίσκεται στα 36,90 δολάρια το βαρέλι.

Αν και η διεθνής τιμή του πετρελαίου υποχωρεί κατά 40% σε ετήσια βάση ωστόσο στο ίδιο διάστημα στην ελληνική αγορά η τιμή του πετρελαίου κίνησης έχει μειωθεί μόλις κατά 9%, της βενζίνης κατά 8% και του πετρελαίου θέρμανσης μόλις κατά 16%.

Αυτό συμβαίνει διότι μόνο το 30% της τελικής τιμής των εγχώριων καυσίμων επηρεάζεται από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και το υπόλοιπο αποτελεί σταθερή επιβάρυνση λόγω των φόρων.

Στην αμόλυβδη βενζίνη οι φόροι αντιστοιχούν στο 68% της τελικής τιμής και στο πετρέλαιο ισούνται με το 50% της τελικής τιμής. Δηλαδή για κάθε λίτρο βενζίνης αξίας 1,39 ευρώ, τα 0,9452 ευρώ αντιστοιχούν σε φόρους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ