ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συσσώρευση προβλημάτων στην ελληνική οικονομία «βλέπει» το ΔΝΤ

REUTERS/Yuri Gripas

Επί τα χείρω έχει αναθεωρηθεί το μακροοικονομικό σενάριο του ΔΝΤ για την Ελλάδα, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβούλιου του Ταμείου για την μεταπρογραμματική παρακολούθηση της χώρας μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο εκτιμά πως από το 2021 θα συσσωρευτούν προβλήματα στην ελληνική οικονομία που θα φρενάρουν περαιτέρω την ανάπτυξη. Αυτή η απαισιόδοξη εκτίμηση είναι συναφής με όσα υποστήριζε το ΔΝΤ και τον προηγούμενο Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα ο διεθνής οργανισμός εκτιμούσε πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,4% το 2019, κατά 2,2% το 2020, κατά 1,6% το 2021, κατά 1,2% το 2022 το 2023 και το 2024 και με ρυθμό 1% το 2027.

Το κατά πόσο η συγκεκριμένη εκτίμηση έχει αναθεωρηθεί θα γίνει γνωστό το πρωί της Τρίτης τοπική ώρα Ελλάδος όταν και το Ταμείο θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση του για την μεταπρογραμματική παρακολούθηση της χώρας μας.

Το ΔΝΤ στην έκθεσή του αναμένεται να επαναλάβει πως οι αρνητικοί κίνδυνοι έχουν γίνει πιο έντονοι για την Ελλάδα, λόγω της μεταρρυθμιστικής κόπωσης, τους εκλογικού κύκλου, των πιθανών αρνητικών δικαστικών αποφάσεων και μιας ενδεχόμενης επιδείνωσης των συνθηκών του τραπεζικού κλάδου.

Τα στελέχη του οργανισμού θεωρούν πως προέχει η επανεξισορρόπηση του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής και κυρίως η μείωση των συντελεστών φορολογίας σε μισθούς και επιχειρηματικά κέρδη, καθώς και η μείωση του αφορολογήτου ορίου.

Τέλος, χθες καταδείχθηκε πως η Διοίκηση του ΔΝΤ θεωρεί πως τράπεζες και κόκκινα δάνεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Στην έκθεση αναμένεται να εμπεριέχεται αναφορά που θα επισημαίνει την ανάγκη υποστήριξης της ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τρόπο όμως που να μην επιβαρύνει το δημόσιο χρέος και του τραπεζικούς ισολογισμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης