Σε ξένους επενδυτές κατέληξε το 89,5% του δεκαετούς ομολόγου
Τεράστιο ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον για το δεκαετές ομόλογο που εξέδωσε σήμερα η Ελλάδα, καθώς οι επενδυτές υπέβαλαν προσφορές που σχεδόν υπερκάλυψαν κατά έξι φορές το ζητούμενο ποσό.
Έτσι, ενώ ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αναζητούσε να δανειστεί 2 δισ. ευρώ, τελικά του προσφέρθηκαν περίπου 11,8 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,90%. Στη βάση αυτή ο ΟΔΔΗΧ ικανοποιώντας την μεγάλη προσφορά άντλησε 2,5 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως στους αναδόχους της έκδοσης είχε δοθεί το πρωί ενδεικτικό επιτόκιο (Price Guidance) 4,125%. Στις 12 ο ΟΔΔΗΧ αναθεώρησε στο 3,90%- 4% το εν λόγω επιτόκιο και στις 2 το μεσημέρι ανακοίνωσε πως το επιτόκιο κλείδωσε στο κατώτατο εύρος, δηλαδή στο 3,90%. Το κουπόνι της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 3,875%.
Σε μεγάλους διαχειριστές κεφαλαίων και σε επενδυτές με έδρα τη Βρετανία κατέληξε το μεγαλύτερο μέρος εκ των 2,5 δισ. ευρώ του δεκαετούς ομολόγου που εξέδωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Σε ελληνικά χέρια, κατέληξαν μόλις 300 εκατ. ευρώ από το εν λόγω ομόλογο.
Αναλυτικότερα, στην επιτυχημένη έκδοση μετείχαν περισσότεροι από 380 επενδυτές εκ των οποίων το 68% ήταν διαχειριστές κεφαλαίων, το 14,5% τράπεζες, το 11% hedge funds και το 4% ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία.
Το 37,5% των αγοραστών του ομολόγου έχει ως έδρα τη Βρετανία, το 12% την Ελλάδα, το 9,5% τη Γαλλία, το 9% την Γερμανία, το 8% έχει έδρα στις ΗΠΑ, το 6,5% την Ιταλία, το 6% έχει έδρα σε σκανδιναβικές χώρες, το 5% είναι από την Ιβηρική, το 5,5% εδρεύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης και το υπόλοιπο 0,5% εδρεύει σε άλλες χώρες εκτός ΕΕ.