Νέα έξοδος στις αγορές με έκδοση δεκαετούς ομολόγου
Αξιοποιώντας το θετικό κλίμα που δημιουργεί η διπλή αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Moody's, αλλά και την ευφορία που επικρατεί στην αγορά ομολόγων και μετοχών τον τελευταίο μήνα, το Δημόσιο προχωρεί στην έκδοση δεκαετούς ομολόγου ύψους 2 δισ. ευρώ.
Η εντολή στους βασικούς διαπραγματευτές, αναδόχους της έκδοσης, έχει ήδη δοθεί από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και αύριο αναμένει να ανοίξει το βιβλίο προσφορών.
Ανάδοχοι θα είναι οι Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup, Credit Suisse, BNP Paribas και HSBC.
Θα είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 38 ημέρες που η Ελλάδα εξέρχεται στις αγορές, κάτι που ξεκάθαρα δείχνει την επιστροφή της χώρας μας στην κανονικότητα, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε και ο οίκος Moody's με την έκθεση που δημοσίευσε την παρελθούσα Παρασκευή.
Να σημειωθεί πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι το 2019 να αντλήσει από τις αγορές έως 7 δισ. ευρώ για να καλύψει τις εφετινές χρηματοδοτικές ανάγκες. Με το πενταετές ομόλογο που εξέδωσε στο τέλος Ιανουαρίου άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,6%. Με το δεκαετές ομόλογο ο ΟΔΔΗΧ αποσκοπεί να αντλήσει περίπου το ίδιο ποσό με ένα κόστος δανεισμού μεταξύ 4% -4,1%.
Η απόδοση αυτή θα ήταν πολύ θελκτική για τους επενδυτές και ρεαλιστική για τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς. Σήμερα το ομόλογο λήξης 2028 έχει απόδοση 3,6%, ενώ η απόδοση του πενταετούς ομολόγου είναι στο 2,79%, όταν προ 38 ημερών είχε εκδοθεί με απόδοση 3,6%.
Η πτώση της απόδοσης του πενταετούς ομολόγου 80 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το επιτόκιο έκδοσης του, αποτυπώνει τη μείωση του ρίσκου, αλλά και την αυξημένη όρεξη των επενδυτών για το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ομολόγων οι συναλλαγές στην Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) έχουν αυξηθεί κατά 50% τις τελευταίες εβδομάδες και αγγίζουν κάποιες ημέρες ακόμη και τα 100 εκατ. ευρώ.
Αξιοποιώντας το καλό αυτό κλίμα ο ΟΔΔΗΧ προσδοκά με το δεκαετές ομόλογο να πιάσει το 70% του εφετινού στόχου για τη χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές, πριν μάλιστα το Eurogroup της 11η Μαρτίου, στο οποίο θα μπορούσαν πιθανότατα να προκύψουν κάποιες «παραφωνίες» για το μεταρρυθμιστικό βηματισμό της κυβέρνησης.