ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτοιμη – και με προσδοκίες- για την Κρήτη η ExxonMobil

AP Photo/Petros Karadjias

Μετά τα ευρήματα στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ η ExxonMobil προετοιμάζεται για τις έρευνες νότια και δυτικά της Κρήτης εκτιμώντας πως η περιοχή μπορεί να κρύβει ανάλογο πλούτο.

Στο θέμα αναφέρθηκε από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil για τις περιοχές της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Κασπίας, Τρίσταν Άσπρεϊ ο οποίος επέλεξε να μην ανοίξει τα χαρτιά του έως ότου εγκριθούν οι σχετικές συμβάσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Παρόλα αυτά στην ομιλία του αναφέρθηκε στην προοπτική ανάδυσης της νοτιοανατολικής Ευρώπης ως μιας νέας βασικής πηγής προμήθειας φυσικού αερίου για την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας στη «Γηραιά Ήπειρο», μετά την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων σε Κύπρο, Ρουμανία και Αίγυπτο.

Ο Τρίσταν Άσπρεϊ επανέλαβε την ικανοποίησή του για τη νέα σημαντική ανακάλυψη κοιτάσματος (σ.σ. 5-8 τρισεκατομμυρίων κυβικών πόδων) στο «Οικόπεδο 10» της κυπριακής ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι ανυπομονεί να συνεχιστεί η έρευνα, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπενθύμισε ότι έχουν παραχωρηθεί για έρευνα δύο περιοχές, στα νότια και τα δυτικά της Κρήτης, αλλά προς το παρόν το όλο εγχείρημα βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης των συμβάσεων.

Ερωτηθείς, δε, από σύνεδρο αν υπάρχει κάποια εκτίμηση, σε σχέση με το μέγεθος των κοιτασμάτων στην Κρήτη, απάντησε ότι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη περιοχή, αλλά για να διατυπώσει πιο συγκεκριμένες εκτιμήσεις για την προοπτική και τις δυνατότητες, θα πρέπει πρώτα η εταιρεία να αναλάβει επίσημα την παραχώρηση και να παραλάβει τα γεωφυσικά δεδομένα.

Αναφέρθηκε στα κοιτάσματα που εντοπίστηκαν πρόσφατα στη Μαύρη Θάλασσα και τη Ρουμανία, ενώ μνεία έκανε και στο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε προ ολίγων εβδομάδων στην Αίγυπτο. «Εν κατακλείδι, πιστεύουμε ότι όλες αυτές οι περιοχές έχουν την προοπτική να λειτουργήσουν ως σημαντικές εναλλακτικές πηγές παροχής ενέργειας στην Ευρώπη», κατέληξε.

Νωρίτερα, μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Σταθάκης, επισήμανε σχετικά με τις δύο νέες παραχωρήσεις στην Κρήτη ότι αναμένονται εξελίξεις επί αυτών μέσα στους επόμενους μήνες και πρόσθεσε ότι δεν βλέπει σημαντικά εμπόδια για τη γρήγορη πρόοδο των ερευνών, καθώς δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι μεγάλες προσδοκίες για την ευρύτερη περιοχή προκύπτουν από την αποκάλυψη του Αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο ενδέχεται να λάβει μέρος στην τετραήμερη διάσκεψη Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και την δρομολόγηση του σχεδιαζόμενου αγωγού EastMed.

Η ένταξη των ΗΠΑ στο τριμερές σχήμα, που αποφασίστηκε πέρυσι, αποτελεί μία μορφή διπλωματικής εγγύησης έναντι των κινήσεων της Τουρκίας, ενώ τυχόν παρουσία του κ. Πομπέο στην επερχόμενη σύνοδο θα επισφραγίσει το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον.

Ο Τζέφρι Πάιατ σημείωσε πως τα κοιτάσματα φυσικού αερίου φέρνουν χώρες όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος πιο κοντά και προσδίδουν περαιτέρω δυναμική στην διεύρυνση του ενεργειακού μείγματος της περιοχής. Η Ουάσιγκτον προσπαθεί άλλωστε επί χρόνια να αποδυναμώσει την επιρροή που ασκεί η Ρωσία μέσω των ενεργειακών εξαγωγών.

Δεν παρέλειψε μεταξύ άλλων να αφήσει και αιχμές για την καθυστέρηση στην αδειοδότηση της Mobil για έρευνες νότια της Κρήτης, καλώντας τους συνέδρους να ρωτήσουν τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη γιατί δεν έχει υπογράψει το «τελευταίο μέρος των χαρτιών» που χρειάζονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης