ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ορατό ενδεχόμενο η πώληση υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ

ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Όλο και πιο κοντά έρχεται το σενάριο πώλησης των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ, ενώ είναι ήδη σε εξέλιξη απόπειρα επανεκκίνησης του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα από την έκθεση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, ανοίγει θέμα εξέτασης εναλλακτικών πολιτικών ή διαρθρωτικών μέτρων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς, όπως τονίζει στη σχετική έκθεσή της, η σημερινή κατάσταση με τη μη πώληση των λιγνιτικών μονάδων αποτελεί «πισωγύρισμα στην υλοποίηση μιας βασικής διαρθρωτικής μεταρρύθμισης και οι λύσεις οδηγούνται αναπόφευκτα προς το τέλος του 2019».

Η Κομισιόν έχει αναγάγει την αποεπένδυση της ΔΕΗ από τις λιγνιτικές μονάδες σε κορυφαία μεταρρύθμιση στον τομέα σε συνδυασμό με τη δέσμευση της κυβέρνησης έναντι της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι υπάρχει καταδικαστική απόφαση εις βάρος της χώρας για το μονοπώλιο της δημόσιας εταιρείας στην παραγωγή ρεύματος με καύσιμο το λιγνίτη.

Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο το ότι και οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος (ΝΟΜΕ) της ΔΕΗ δεν έχουν οδηγήσει σε μείωση των μεριδίων της στην αγορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι «η σημερινή κατάσταση της μεταρρύθμισης στον τομέα αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξέταση εναλλακτικών ενεργειών πολιτικών ή διαρθρωτικών μέτρων». Τα τελευταία δεν είναι άλλα από την πώληση και υδροηλεκτρικών σταθμών.

Επιπλέον στην έκθεση επιρρίπτονται ευθύνες στην ίδια τη δημόσια επιχείρηση για την αποτυχία της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Παρά τις σημαντικές διαπραγματεύσεις, η ΔΕΗ δεν ακολούθησε τις κυριότερες προτάσεις που διατύπωσαν οι δυνητικοί επενδυτές για να διευκολύνουν την αποτίμηση των εγκαταστάσεων και να επιτρέψουν για θετικές προσφορές. Ταυτόχρονα, οι προτάσεις και τα μέτρα της ΔΕΗ, και ειδικότερα το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου εργαζομένων, ήρθαν αργά στη διαδικασία», προσθέτει.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρούει και τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας:

«Παρά τα θετικά αυτά βήματα, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, ιδίως όσον αφορά την πραγματοποίηση επενδύσεων στη βελτίωση των περιβαλλοντικών της επιδόσεων και τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης