ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σφίγγουν τα «λουριά» οι Θεσμοί: Καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων

Σφίγγουν τα «λουριά» οι Θεσμοί: Καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων
EPA

Περιθώριο έως τις 8 Μαρτίου θα δώσουν οι Θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει το σύνολο των μεταμνημονιακών της δεσμεύσεων.

Με τη λήξη της άτυπης, πρώτης χθεσινής προθεσμίας για την κάλυψη των προαπαιτούμενων, το μεγαλύτερο κενό εντοπίζεται στην πολιτική και οικονομική διαχείριση του διάδοχου σχήματος του νόμου Κατσέλη.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε συμφωνία με τους τραπεζίτες και τώρα μέσω ενός μπαράζ τηλεδιασκέψεων με τους θεσμούς θα επιχειρηθεί να λάβει την τελική του μορφή το νέο πλαίσιο ισχύος ενός έτους.

Οι θεσμοί, κατά πληροφορίες, είχαν διαμηνύσει πως το νέο πλαίσιο δεν μπορεί να ισχύει εσαεί και η ετήσια διάρκειά του συνιστά μια πρώτη κυβερνητική υποχώρηση. Εάν πράγματι, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, το νέο πλαίσιο συμφωνηθεί και κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος της παράτασης (8 Μαρτίου), η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ από το Eurogroup της 11η Μαρτίου εκτιμάται από αρμόδιες πηγές «σχεδόν κλειδωμένη».

Πάντως, στην έκθεση της Κομισιόν, η οποία θα δημοσιευθεί στις 27 Φεβρουαρίου, οι θεσμοί θα ασκούν κριτική επί των καθυστερήσεων εκφράζοντας ισχυρές ενστάσεις για την πέραν των εισηγήσεων των εμπειρογνωμόνων αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς όμως διαθέσεις ρήξης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πλήγμα το ευρωπαϊκό αφήγημα εξόδου της ελληνικής οικονομίας από τα Μνημόνια.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε μία προληπτική κίνηση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, έχει έτοιμη λίστα ισοδύναμων μέτρων 14 εκατ. ευρώ, προκειμένου να κλείσει πριν καν ανοίξει ένα ενδεχόμενο νέων γερμανικών απαιτήσεων εξαιτίας της μονομερούς παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου.

Η κυβέρνηση δεν θα υποστηρίξει πως η παράταση αυτή δεν είναι για πάντα, αλλά ο μειωμένος ΦΠΑ στα πέντε νησιά θα συνεχίσει να εφαρμόζεται όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση. Ακόμα κι αν χρειάζεται κάθε έξι μήνες να λαμβάνονται ισοδύναμα μέτρα.