Μονιμοποιήσεις εργαζομένων εκτός ΑΣΕΠ στη ΔΕΠΑ
Τη μονιμοποίηση περισσοτέρων των 200 εργολαβικών εργαζομένων σε εταιρείες της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) ενόψει της αποκρατικοποίησής της, εκτός ΑΣΕΠ, δρομολογεί σύμφωνα με πληροφορίες η Διοίκηση της ΔΕΠΑ σε συνεννόηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.
Ένα από τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη διαδικασία της αποκρατικοποίησης της εταιρείας είναι η τύχη των εργαζομένων εργολαβικών επιχειρήσεων που χρησιμοποιεί η ΔΕΠΑ. Οι εργαζόμενοι αυτοί ζητούν την πρόσληψή τους στις νέες εταιρείες που θα προκύψουν από το σπάσιμο του ομίλου και ως επί το πλείστον σε εκείνη που θα μείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. Σημειωτέον ότι πρόκειται για τη «ΔΕΠΑ Εμπορίας», στην οποία προβλέπεται η ιδιωτικοποίηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών 50,1%, και τη «ΔΕΠΑ Υποδομών», στην οποία το Δημόσιο θα διατηρήσει τον έλεγχο του 86%.
Σε πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των σωματείων των εργαζομένων και των εργολαβικών της ΔΕΠΑ με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο τελευταίος φέρεται ότι δεσμεύτηκε για την πρόσληψή τους και την κατανομή των περισσοτέρων από τους 200 εργολαβικούς εργαζομένους στις θυγατρικές εταιρείες. Και αυτό παρά το ότι η ΔΕΠΑ βρίσκεται υπό τον περιορισμό του ΑΣΕΠ.
Αν και σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο για το σπάσιμο της εταιρείας δεν θα υπάρχει πρόβλεψη για τους εργολαβικούς εργαζομένους, εντούτοις ο τρόπος που έχει βρεθεί είναι η κατανομή τους στις θυγατρικές της, οι οποίες μπορούν να προσλάβουν με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Δηλαδή στην Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής, την Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής και τη ΔΕΔΑ. Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει να τρέχει άμεσα και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι κι ένα τρίμηνο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Το κείμενο των διατάξεων που θα προβλέπει το σπάσιμο της ΔΕΠΑ εκτιμάται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή στις 28 Φεβρουαρίου. Ο διαχωρισμός της θα γίνει με τη δημιουργία της «ΔΕΠΑ Εμπορίας» όπου η ΕΠΑ Αττικής θα απορροφήσει τη ΔΕΠΑ (τομείς χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου και διεθνείς συμβάσεις προμήθειας) και τη δημιουργία της «ΔΕΠΑ Υποδομών», η οποία θα προκύψει από τη συγχώνευση της ΔΕΔΑ με την ΕΔΑ Αττικής. Εκεί θα υπάρχει πρόβλεψη και για τη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας με τα μεγάλα έργα των διεθνών αγωγών.
Το νομοσχέδιο θα ορίζει ότι η απόσχιση και η σύσταση των νέων εταιρειών θα γίνει εντός τριμήνου μετά την ψήφισή του και έπειτα θα ξεκινήσει η αποκρατικοποίηση της «ΔΕΠΑ Εμπορίας». Αυτό σημαίνει πως η ιδιωτικοποίηση πάει πιο πέρα και καλώς εχόντων των πραγμάτων γύρω στον Ιούνιο.
Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων στη ΔΕΠΑ οι νέες εταιρείες που θα δημιουργηθούν μέχρι την αποκρατικοποίησή τους αναμένεται να προχωρήσουν και σε μειώσεις των μισθών των εργαζομένων τους, αφού πια θα ανήκουν στις ΔΕΚΟ όπου ο ανώτατος μισθός είναι εκείνος του γενικού γραμματέα υπουργείου.