ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τοξικά» προαπαιτούμενα ασφαλιστικό, φορολογία αγροτών και πωλήσεις στεγαστικών δανείων

«Τοξικά» προαπαιτούμενα ασφαλιστικό, φορολογία αγροτών και πωλήσεις στεγαστικών δανείων
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με πολιτικό κόστος συνοδεύονται η πρώτη αξιολόγηση και η εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM) κάτι που στόχος της κυβέρνησης είναι να δρομολογηθεί μέσα στο Φεβρουάριο.

Μπορεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να ξεχωρίζει από τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων του Ιανουαρίου, ωστόσο τόσο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και οι παρεμβάσεις στη φορολογία των αγροτών, όσο και η διαχείριση των στεγαστικών δανείων, αποτελούν πολιτικά «τοξικά» ζητήματα.

Στόχευση του ασφαλιστικού είναι η εξοικονόμηση περίπου 1,75 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ το 2016, μέσα από ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων, αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Η ολοκλήρωση της νομοθεσίας για την πώληση των κόκκινων δανείων θα είναι πρόκληση για την κυβέρνηση. Μπορετή το πλαίσιο για τα επιχειρηματικά δάνεια να ολοκληρώθηκε χωρίς αντιδράσεις, ωστόσο μένει να αποσαφηνιστεί υπό ποιες προϋποθέσεις θα πωλούνται σε funds τα «κόκκινα» νοικοκυριών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στο σκέλος της φορολογίας οι αλλαγές στις κλίμακες των φυσικών προσώπων αναμένεται να οδηγήσουν σε μεγάλες επιβαρύνσεις, ωστόσο εκεί που θα έλθουν τα πάνω κάτω είναι στη φορολόγηση των αγροτών όπου η κυβέρνηση θα κληθεί να ξεπεράσει ένα διαχρονικά δύσκολο σκόπελο.

Αλλά τα εμπόδια για τη κυβέρνηση δεν σταματούν εδώ. Οι θεσμοί θεωρούν πως πέραν από τα μη προσδιορισμένα δημοσιονομικά μέτρα του 2016 τα οποία προσδιορίζουν κοντά στα 2 δισ. ευρώ, έχει προκύψει και δημοσιονομικό κενό 800 εκατ. ευρώ.

Έτσι, στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα πρέπει να περιληφθούν μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2016 και να περιγραφούν παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν για την κάλυψή του.

Σημειώνεται πως το συνολικό ποσό της οικονομικής βοήθειας από τον ESM που έχει λάβει έως σήμερα η Ελλάδα ανέρχεται στα 21,4 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί περίπου στο 25% του συνολικού ποσού του δανειακού προγράμματος, ύψους 86 δισ. ευρώ.