ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρίσκο πολιτικής αστάθειας βλέπει η S&P με το νέο έτος

Άποψη του υπουργείου Οικονομικών, στη Αθήνα, στις 22 Δεκεμβρίου 2015. Έναν μήνα ακριβώς μετά, αναμένεται η επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τη S&P, η οποία σήμερα εκτίμησε ότι εξακολουθει να υπάρχει πολιτικός κίνδυνος που θέτει την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος εν αμφιβόλω EUROKINISSI/Στέλιος Στεφάνου

Ενώ αποτελεί πιο απομακρυσμένο ενδεχόμενο σε σχέση με τον Ιούνιο, μια στάση πληρωμών είναι ακόμη πιθανή, σύμφωνα με την S&P, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια και εξαρτάται «σχεδόν απόλυτα» από τις ευνοϊκές επιχειρηματικές, οικονομικές και χρηματοδοτικές συνθήκες για να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις της τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Φρανκ Τζιλ (Frank Gill), η ευθυγράμμιση με τους όρους του προγράμματος είναι κρίσιμη για την επιβίωση των ελληνικών τραπεζών, τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή της εμπιστοσύνης.

Η ανάγκη της κυβέρνησης να εφαρμόσει αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων περικοπών στις συντάξεις και τα επιδόματα μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επιπρόσθετες περικοπές δαπανών, αυξάνουν την πιθανότητα ακόμα ενός γύρου πολιτικής αστάθειας στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς η πρώτη αξιολόγηση εφαρμογής του προγράμματος από τον ESM έχει καθυστερήσει για Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2016. Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει επικίνδυνη στην εφαρμογή του προγράμματος και να επαναφέρει τους κινδύνους μίας νέας στάσης πληρωμών.

Ενημερώνοντας το επενδυτικό κοινό, η S&P επαναφέρει ουσιαστικά ζήτημα πολιτικού ρίσκου στην πορεία εφαρμογής του τρίτου προγράμματος διάσωσης.

Η επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τη S&P αναμένεται να δημοσιευτεί στις 22 Ιανουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης