Έντιμο συμβιβασμό αναζητεί πλέον η κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πιστωτών – κυβέρνησης παραμένουν τα θέματα αγκάθια , καθώς στις σημερινές συναντήσεις του αντιπρόεδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις με τους υπουργούς Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο δεν γεφυρώθηκαν οι διαφορές.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ελληνική κυβέρνηση εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναζήτηση της χρυσής τομής για το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων , ενώ στο θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση η Κομισιόν αποσαφηνίζει πως αρκεί η εξεύρεση ισοδυνάμων για να επιλυθεί το πρόβλημα.
Ο Λετονός αντιπρόεδρος της ΕΕ ερωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε των συναντήσεων με τους Έλληνες υπουργούς για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των αλλαγών στο «νόμο Κατσέλη», για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και για τις αλλαγές στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων.
Ο κ. Ντομπρόβσκις χαρακτήρισε πολύ φιλόδοξο το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων , σημειώνοντας πως πρέπει να υλοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Δεν υπάρχει χρόνιος για χάσιμο», ανέφερε.
Όπως ξεκαθάρισε, στο θέμα των «κόκκινων» δανείων αναζητείται μια κοινά αποδεκτή λύση, ώστε να προστατευτούν τα νοικοκυριά που έχουν πραγματικά ανάγκη. «Έχουμε διαφορές για το πόσο διευρυμένη πρέπει να είναι αυτή η προστασία», τόνισε. Νωρίτερα για το ίδιο θέμα ο κ. Τσακαλώτος είχε αφήσει να εννοηθεί πως οι διαφορές παραμένουν και πως αναζητείται ένας έντιμος συμβιβασμός.
Για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση – για τον οποίο η κυβέρνηση εξετάζει να δώσει νέα παράταση έως τις 15 Νοεμβρίου – ο Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προτείνει εναλλακτικά μέτρα με ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα., αρκεί να μην επηρεάζουν τον προϋπολογισμό 2016.
Για τους κοινοτικούς πόρους ο Επίτροπος αρμόδιος για το ευρώ υποστήριξε πως η ΕΕ έχει ήδη με τις αποφάσεις του Αυγούστου διευκολύνει τη ροή χρηματοδότησης, λέγοντας πως ήδη έχουν εκταμιευθεί 835 εκατ. ευρώ και πως άμεσα θα δοθούν ακόμη 500 εκατ. ευρώ. «Είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα κονδύλια», είπε ο κ. Ντομπρόβσκις ο οποίος προσέθεσε πως χρειάζεται πρόοδος σε συγκεκριμένα έργα όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης και οι Αυτοκινητόδρομοι Μορέας.
Ο Επίτροπος προχώρησε και σε «νουθεσίες» λέγοντας πως για να πετύχει το πρόγραμμα χρειάζεται πολιτική βούληση και αίσθηση ιδιοκτησίας εκ μέρους της κυβέρνησης, διοικητική επάρκεια και ικανότητα εφαρμογής, αλλά και κοινωνικός διάλογος. «Η επιτυχής αξιολόγηση θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση επανάκτησης της εμπιστοσύνης», είπε.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτος προλογίζοντας τον κ. Ντομπρόβσκις ανέφερε για πρώτη φορά από τότε που ενέκυψε το ζήτημα πως για το θέμα των πλειστηριασμών χρειάζεται να ανευρεθεί ένας «έντιμος συμβιβασμός». Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης από την πλευρά του απλά αρκέσθηκε να πει πως για το συγκεκριμένο θέμα αντηλλάγησαν απόψεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι κ.κ. Τσακαλώτος, Σταθάκης και Ντομπρόβσκις συνομολόγησαν συμφωνία εταιρικής σχέσης σε θέματα μεταρρυθμίσεων στα πλαίσια της οποίας η Ελλάδα θα λάβει τεχνική στήριξη από την Κομισιόν στα ζητήματα πάταξης της φοροδιαφυγής, καταπολέμησης της διαφθοράς, βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος και αξιοποίησης κοινοτικών πόρων.