«Κόκκινα» δάνεια και αναδρομικά στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης κυβέρνησης - θεσμών
Τα 16 μεταμνημονιακά προαπαιτούμενα, οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά και το asset protection scheme για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών απασχόλησαν τη σημερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών στη συνάντηση που διήρκησε για περισσότερες από πέντε ώρες και στην οποία μετείχαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Γιώργος Χουλιαράκης και ο Δημήτρης Λιάκος έγινε μια γενική συζήτηση για την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταμνημονιακών υποχρεώσεων, αλλά όχι μόνον.
Όπως προέκυψε οι θεσμοί δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά και ζήτησαν αναλυτικές πληροφορίες για το πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το θέμα, ειδικά εάν προκύψουν και άλλες τελεσίδικες αποφάσεις.
Σε σχέση με τις τράπεζες και την ανάσχεση των «κόκκινων» δανείων τα κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν πως προχωρεί το σύστημα με τις κρατικές εγγυήσεις (asset protection scheme) και πως υπάρχει διαβούλευση με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού για αυτό. Παράλληλα, ενημέρωσαν ότι στο υπουργείο Οικονομικών έχει δημιουργηθεί κοινή επιτροπή με τη συμμετοχή και στελεχών της ΤτΕ που εξετάζει και την πρόταση της κεντρικής τράπεζας για τη δημιουργία ειδικού οχήματος.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως οι θεσμοί ενημερώθηκαν και για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη και υιοθετεί το Κυπριακό μοντέλο.
Εξάλλου, από το υπουργείο Οικονομικών έγινε γνωστό πως το αυριανό πρόγραμμα συζητήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης τα περιλαμβάνει συζήτηση για τα φορολογικά (διοικητικά της ΑΑΔΕ) στις 10 και συζήτηση για τα εργασιακά στις 11.30.
Στο θέμα των μισθολογικών αυξήσεων που θα εξετασθεί αύριο με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου οι θεσμοί αναμένεται να ζητήσουν «προσεκτικές αυξήσεις» στον κατώτατο μισθό. Κατά πληροφορίες η κυβέρνηση επιμένει στα σενάρια αύξησης του κατώτατου μισθού έως 10%, κάτι που ενδεχομένως να προκαλέσει αντιπαράθεση με την πλευρά των θεσμών.
Πάντως εκτιμάται ότι θα περάσει χωρίς προβλήματα η κυβερνητική πρόθεση για κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.