Τρέχει για τα προαπαιτούμενα η κυβέρνηση
Μέσα στις επόμενες 30 ημέρες η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει 16 προαπαιτούμενα, προκειμένου να λάβει τη δόση των 644 εκατ. ευρώ στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.
Αλλά αυτό δεν είναι εύκολο. Κυβερνητική πηγή προδιέγραψε ήδη αδυναμία διορισμού των γενικών γραμματέων στο Δημόσιο εντός χρονοδιαγράμματος επικαλούμενη καθυστερήσεις του ΑΣΕΠ. Στις αποκρατικοποιήσεις η μία παράταση προθεσμίας διαδέχεται την άλλη, στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου σημειώνονται καθυστερήσεις, ενώ για το νόμο Κατσέλη οι θεσμοί δεν είναι ακόμη πλήρως ενημερωμένοι για τα κυβερνητικά σχέδια όσον αφορά το διάδοχο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά ούτε και για τα σχέδια αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων.
Στη βάση αυτή δεν αποκλείεται για μία ακόμα φορά οι θεσμοί να βάλουν νερό στο κρασί της αξιολόγησης, περιμένοντας έως και το παρά ένα της δημοσιοποίησης της έκθεσης αξιολόγησης στις 27 Φεβρουαρίου. Προτού καθίσουν σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι των θεσμών είχαν χθες έναν κύκλο επαφών με εκπροσώπους των κομμάτων.
Κατά τις πληροφορίες, στις συζητήσεις αυτές μεταφέρθηκε η ανησυχία των θεσμών αναφορικά με ενδεχόμενη δημοσιονομική εκτροπή στους στόχους του προϋπολογισμού, αφενός εξαιτίας των επικείμενων αποφάσεων του ΣτΕ επί αναδρομικών μνημονιακών περικοπών σε μισθούς και συντάξεις αλλά και εξαιτίας του προεκλογικού κύκλου με έμφαση στις προσλήψεις.
Στο θέμα των μισθολογικών αυξήσεων καταγράφηκε ενιαία θέση για «προσεκτικές αυξήσεις» στον κατώτατο μισθό, ενώ εκτιμάται ότι θα περάσει η κυβερνητική πρόθεση για κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Τα σενάρια αύξησης του κατώτατου μισθού όμως κατά 10%, τα οποία διακινούσε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση, εκτιμάται πως δύσκολα θα γίνονταν πραγματικότητα χωρίς ρήξη.
Ένα πρώτο σινιάλο για τα αποτελέσματα της δεύτερης αξιολόγησης αναμένεται από την Κομισιόν και το ΔΝΤ στο τέλος της εβδομάδας, οπότε και θα εκδοθούν ανακοινώσεις για τα προκαταρκτικά ευρήματα της αξιολόγησης.