ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρίδια για τις τράπεζες πολιτικό κλίμα και «κόκκινα» δάνεια

Βαρίδια για τις τράπεζες πολιτικό κλίμα και «κόκκινα» δάνεια
Pixabay

Μπορεί οι Έλληνες φορολογούμενοι να διέσωσαν τις ελληνικές τράπεζες την τελευταία επταετία τοποθετώντας 46 δισ. ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ωστόσο σήμερα η χρηματιστηριακή αξία των συστημικών τραπεζών είναι μόλις 3,5 δισ. ευρώ και εξ αυτών μόλις τα 630 εκατ. ευρώ αφορούν στη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών διαπραγματεύονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς οι επενδυτές θεωρούν πως τα προβλήματα των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων που σχετίζονται με τα «κόκκινα» δάνεια είναι μεγάλα και πως αργά ή γρήγορα θα χρειαστούν πραγματικό χρήμα για να κεφαλαιοποιηθούν.

Ένας από τους λόγους που οι ανησυχίες για τις τράπεζες έχουν αναζωπυρωθεί σχετίζεται με το φόβο των αγορών πως οι πολιτικές διεργασίες στην Ελλάδα δεν θα επιτρέψουν να τρέξει γρήγορα το εγγυητικό σχήμα (Asset Protection Scheme - APS) για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δάνειων των τραπεζών.

Γνώστες των διεργασιών αναφέρουν πως με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσαν να απαιτηθούν ακόμη και εννέα μήνες για να καταστεί λειτουργικό το Asset Protection Scheme, χωρίς να είναι διασφαλισμένο πως θα ήταν ελκυστικό για όλες τις τράπεζες.

Με βάση τους υπολογισμούς του ΤΧΣ, στο εγγυητικό αυτό σχήμα θα μπορούσαν να μεταφερθούν 15 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων, με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 5 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο ύψος της εγγύησης που θα παρείχε το κράτος. Τα χρήματα, δε, αυτά δεν θα καταβληθούν εφάπαξ, αλλά σταδιακά και ανάλογα πάντα με τη σύνθεση των δανείων που θα μεταφέρονταν σε αυτό το σχήμα.

Ο σύμβουλος του Δημοσίου JP Morgan έχει ήδη καταθέσει μια προκαταρκτική εισήγηση για τη μεθοδολογία της τιμολόγησης στο υπουργείο Οικονομικών και αυτή είναι υπό εξέταση.

Γενικά τα οφέλη του Asset Protection Scheme είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε εθελοντική βάση για όποια τράπεζα θελήσει να ενταχθεί και για το ύψος NPEs που επιλέξει και ότι το κόστος της εξαρτάται από τις προβλέψεις που υπάρχουν για αυτά τα δάνεια.

Αυτό που όμως είναι αναντίρρητο γεγονός είναι πως μετά από την κεφαλαιακή στήριξη των συστημικών τραπεζών με 32,5 δισ. ευρώ και μετά την επένδυση 13,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που δημιουργήθηκε κατά τη διάσωση μικρότερων τραπεζών, το αποτέλεσμα είναι μηδενικό και πλέον οι φορολογούμενοι θα πρέπει να βάλουν ακόμη 5 δισ. ευρώ για να στηριχθούν οι τράπεζες.

Κατά κάποιους είναι σκανδαλώδες το ότι μετά από μεθοδεύσεις, αλλά και λάθη, το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει σήμερα μόλις των 18% των μετοχών των συστημικών τραπεζών, όταν κανονικά έπρεπε να είναι ο βασικός τους μέτοχος, δεδομένου ότι πέραν της διάσωσης τους με 46 δισ. ευρώ, τις έχει «προικίσει» και με κεφάλαια που προέρχονται από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (16,2 δισ. ευρώ σε σύνολο 27 δισ. ευρώ βασικών κεφαλαίων).