Παζάρι για τα νέα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας
Μετά τη δίμηνη παράταση του νόμου Κατσέλη, από την 1η Μαρτίου θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ το νέο πλαίσιο διατάξεων επί των οποίων δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία ούτε με τους δανειστές ούτε με τις τράπεζες.
Οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη έρχονται να απειλήσουν ευθέως την ιδιοκτησία μικρομεσαίων νοικοκυριών. Τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας τα οποία ισχύουν έως τις 28 Φεβρουαρίου, αφορούν σπίτια αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ για έναν ενήλικο και 220.000 ευρώ για ζευγάρι.
Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο φτάνοντας τελικά στο ανώτατο όριο των 280.000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά. Η κυβέρνηση στις επαφές τις οποίες είχε τόσο με τους δανειστές όσο και τις τράπεζες έθεσε στο τραπέζι πρόταση μείωσης του ανώτατου ορίου στα 250.000 ευρώ επηρεάζοντας πρακτικά ελάχιστα την κατάσταση.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών έθεσαν τον πήχη κάτω από τις 100.000 ευρώ και οι τράπεζες στις 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες όμως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να βάλει νερό στο κρασί της όσον αφορά το όριο των 250.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανός ένας συμβιβασμός το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας να τοποθετηθεί στη ζώνη των 140.000 - 150.000 ευρώ.
Εφόσον το αυτό το όριο κλειδώσει, από τον Μάρτιο και μετά πρώτες κατοικίες της μεσαίας τάξης θα βγαίνουν στο σφυρί την ώρα που οι μαζικές πωλήσεις κόκκινων στεγαστικών δανείων σε ξένα fund αναμένεται να μεταβάλουν δραστικά το τοπίο των «διαχειρίσιμων» μέχρι σήμερα πλειστηριασμών.
Σε κάθε περίπτωση το θέμα των νέων ορίων θα επιδιωχθεί να κλείσει έως το τέλος του μήνα, μετά την έλευση των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για την ψήφιση των νέων διατάξεων νόμου και την έναρξη ισχύος τους από την 1η Μαρτίου.