ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργοποιούνται εν νέου οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του Ελληνικού

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα Διοίκηση στην Ελληνικόν ΑΕ θα διορίσει τις επόμενες ημέρες το ΤΑΙΠΕΔ, ενεργοποιώντας με τον τρόπο αυτό την ιδιωτικοποίηση και προχωρώντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Δημόσιο από το 2014 έναντι της Lamda Development στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΙΠΕΔ, οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για την καρέκλα της Ελληνικόν είναι τρείς και το Ταμείο θα εισηγηθεί για τα πρόσωπα αυτά εντός της εβδομάδος. Έως το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται η τελική πολιτική απόφαση για τον νέο επικεφαλής.

Για να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση του ακινήτου των 6.200 στρεμμάτων πρέπει να προηγηθεί η μετεγκατάσταση 80 συνολικά φορέων που στεγάζονται σήμερα στο ακίνητο του πρώην αεροδρομίου στον Άγιο Κοσμά.

Οι εν λόγω φορείς που στεγάζονται στο Ελληνικό, όπως π.χ. η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, καταλαμβάνουν το 20%, δηλαδή τα 1.491 στρέμματα, εκ των οποίων μόνο τα 675 κατέχονται από δύο φορείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Τα υπόλοιπα 816 στρέμματα διακατέχονται από 29 δημόσιους φορείς.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της Ελληνικόν ΑΕ κάποιοι εκ των παραπάνω φορέων έχουν δεσμευθεί να αποχωρήσουν μόλις ειδοποιηθούν και άλλοι μόλις βρεθεί η νέα θέση και η δαπάνη μετεγκατάστασης. Ωστόσο, 14 δημόσιοι φορείς που κατέχουν 578 στρέμματα δεν έχουν συμφωνήσει να αποχωρήσουν και κατέχουν ζωτικό τμήμα της έκτασης.

Τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει παράλληλα να καταρτίσουν και να εκδώσουν το ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης για το Ελληνικό, τις απαραίτητες οικοδομικές άδειες, αλλά και την άδεια καζίνο που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης.

Καταληκτική ημερομηνία για να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες είναι η 14η Νοεμβρίου 2016. Διαφορετικά, σύμφωνα με σχετική ρήτρα της σύμβασης, η κοινοπραξία υπό τη Lamda Development μπορεί να αποχωρήσει από το έργο χωρίς να πληρώσει την παραμικρή αποζημίωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης