ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σέλινγκ: Στο τρίτο πρόγραμμα έχουν γίνει περισσότερα από ότι στα δύο προηγούμενα

Στιγμιότυπο από το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, όπου ο μυστακοφόρος υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ ανταλλάσσει απόψεις με τον ομόλογό του από το Λουξεμβούργο, Πιερ Γκραμένια (Pierre Gramegna), η χώρα του οποίου ασκεί την ευρωπαϊκή προεδρία και τον πανταχού παρόντα Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Wolfgang Schaeuble), η χώρα του οποίου έχει το γενικό πρόσταγμα REUTERS/Yves Herman

Την άποψη πως η Ελλάδα έχει πράξει πολύ περισσότερα με την έναρξη του τρίτου προγράμματος βοήθειας -και στην πραγματικότητα ήδη νωρίτερα- από ό,τι συνολικά κατά τα δύο προηγούμενα προγράμματα, εξέφρασε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ (Hans Jörg Schelling) σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε (19/12) στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse με τίτλο «η πλάκα πρέπει να σταματήσει».

Ο Χανς Σέλινγκ εξήγησε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν καταστήσει σαφές στην Ελλάδα ότι είτε θα εκπληρώνει εκ των προτέρων τους όρους είτε δεν θα παίρνει χρήματα.

Όπως μεταδίδει σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Χριστιανοδημοκράτης υπουργός και κυβερνητικός εταίρος του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Βέρνερ Φάιμαν (Werner Faymann), εκτίμησε ότι αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση Τσίπρα προχωρά στην εφαρμογή της λίστας των υποχρεώσεών της, κάτι το οποίο στο μεσοδιάστημα λειτουργεί χωρίς τριβές.

Ουσιαστικό ρόλο, όπως σημείωσε, σε αυτό παίζει ο Έλληνας ομόλογός του, Ευκλείδης Τσακαλώτος:

Είναι βέβαια εξίσου αριστερός όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης -έχοντας αυτοχαρακτηριστεί κάποτε τροτσκιστής- ωστόσο είναι ένας απόλυτος πραγματιστής και όχι σόουμαν όπως ο Βαρουφάκης, αναγνωρίζει ένα πρόβλημα και προσπαθεί να βρει τη λύση, κάτι που δεν έκανε ποτέ ο Βαρουφάκης.

Ο Σέλινγκ αξιολόγησε ως θετικό γεγονός την παραμονή Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών μετά και τις τελευταίες εκλογές τον Σεπτέμβριο, καθώς μεταξύ των υπουργών που συμμετέχουν στο Eurogroup έχει πλέον δημιουργηθεί μια καλή βάση συνομιλιών, που έχει ως βασική αρχή ότι, προτού εισρεύσει χρήμα, πρέπει να αποκατασταθεί η κλονισμένη εμπιστοσύνη.

Ακολουθώντας τη γραμμή Σόιμπλε, ο Σέλινγκ υπενθύμισε ότι εκείνο που παραμένει ακόμη ανοικτό είναι το ζήτημα του ελληνικού Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Όπως τόνισε, λίγοι γνωρίζουν ότι το Ταμείο αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του τρίτου προγράμματος και ότι έχει συμφωνηθεί πως οι εισπράξεις από αυτό θα αξιοποιούνται για εξυπηρέτηση του χρέους και για αναγκαίες επενδύσεις, ώστε να τεθεί σε κίνηση η οικονομία.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Οικονομικών, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για το Ταμείο θα είναι η ένταξη σε αυτό των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών. «Εάν αυτό δουλέψει -με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το επακόλουθο crash test- θα ήταν ένα σημαντικό βήμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης