ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο πίσω η καταληκτική ημερομηνία για ιδιωτικοποιήσεις ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Πιο πίσω η καταληκτική ημερομηνία για ιδιωτικοποιήσεις ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Πάει πιο πίσω η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση προσφορών για τον ΟΛΠ, στις 3 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Πιτρσιόρλα.

Ο καθορισμός ημερομηνίας για τις δεσμευτικές προσφορές για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, είναι μία από τις πρωτοβουλίες που η Ελλάδα πρέπει να λάβει για να απελευθερωθούν περισσότερα κεφάλαια διάσωσης. Στελέχη των θεσμών επισκέφθηκαν την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα ώστε να αξιολογήσουν την πρόοδο της χώρας σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις.
Η κινεζική Cosco Group, η Δανέζικη APM και η International Container Terminal Services με έδρα της Φιλιππίνες αναμένετο να υποβάλουν προσφορές για το 51% των μετοχών του ΟΛΠ μέχρι την 30η Οκτωβρίου, ωστόσο οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου καθυστέρησαν την όλη διαδικασία.

"Είχαμε μερικές καθυστερήσεις με τις συμβάσεις παραχώρησης, έτσι μετακινήσαμε την καταληκτική ημερομηνία στις 3 Δεκεμβρίου", δήλωσε ο Στέργιος Πιτσιόρλας στο Reuters. "Οι επενδυτές έχουν ειδοποιηθεί".

Έπειτα από διαπραγματεύσεις επτά μηνών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επανέφερε το πλάνο ιδιωτικοποιήσεων ως μέρος της συμφωνίας.

Η πώληση των ελληνικών λιμανιών, των αεροδρομίων και των σιδηροδρόμων βρίσκεται μεταξύ των προτεραιοτήτων της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με αξιωματούχους, ωστόσο αναμένεται σθεναρή αντίσταση από τα συνδικάτα. Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια απεργούν από την Πέμπτη ενάντια στην πώληση του ΟΛΠ.

Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του φορέα εκμετάλλευσης του τροχαίου υλικού (ROSCO) θα πρέπει επίσης να αναβληθεί έως τα μέσα Ιανουαρίου αντί τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλας.
Τρεις επενδυτές, η Russian Railways, η Siemens και η Alstom – δήλωσαν το ενδιαφέρον τους το 2013 και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, εξακολουθούν να ενδιαφέρονται.

Όπως ορίζει η συμφωνία με τους δανειστές, η Αθήνα έχει δεχτεί να ξεκινήσει την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, αυτό τον μήνα ή να βρει εναλλακτικές για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ελλάδα επιμένει στο δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, οι δανειστές είχαν αρχικά συμφωνήσει στο πάγωμα της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, με τις δύο πλευρές να εξετάζουν ένα εναλλακτικό σχέδιο.