ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για τις οικονομικές επιπτώσεις του μεταναστευτικού ενημέρωσε το ΔΣ της ΕΚΤ ο Γιάννης Στουρνάρας

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με τον Μάριο Ντράγκι ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για το προσφυγικό πρόβλημα και τις οικονομικές επιπτώσεις του ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας την προηγούμενη Πέμπτη στη Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΣ της ΕΚΤ ζήτησε ενημέρωση για το θέμα και ανέθεσε στον κ. Στουρνάρα, ως εκπρόσωπο μιας χώρας υποδοχής και στον γερμανό ομόλογό του Γενς Βάιντμαν, ως εκπρόσωπο μιας χώρας προορισμού, να τους παρουσιάσουν το πώς έχουν τα πράγματα.

Για να παρουσιάσει όσο το δυνατόν πληρέστερα το πρόβλημα από την πλευρά της Ελλάδας ο κ. Στουρνάρας συνέλεξε στοιχεία από τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα νοσοκομεία και από την Ελληνική Αστυνομία.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αφού ανέλυσε το κόστος σίτισης, περίθαλψης και μετακίνησης των μεταναστών τόνισε πως οι χώρες υποδοχής όπως η Ελλάδα πληρώνουν μόνο το κόστος, ενώ οι χώρες προορισμού όπως η Γερμανία αντλούν τα όποια οφέλη από την ενσωμάτωση των προσφύγων.

Πάντως αν και η Τράπεζα της Ελλάδος προσπάθησε να αποτυπώσει το κόστος του μεταναστευτικού, η σχετική πρωτοβουλία που είχε αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στα μέσα Οκτωβρίου παραμένει σε εκκρεμότητα.

Σε συνέχεια ανησυχιών που εξέφρασαν οι θεσμοί για το γεγονός ότι οι έκτακτες δαπάνες που προκύπτουν από τη σίτιση, περίθαλψη και μετακίνηση των μεταναστών που υποδέχεται η Ελλάδα μπορούν να ανατρέψουν τον οικονομικό προγραμματισμό της, ζητήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών να αποτυπωθεί το κόστος της υποδοχής των προσφύγων.

Η ανησυχία είναι εύλογη δεδομένου ότι το τελευταίο εξάμηνο οι προϋπολογισμοί, Δήμων, περιφερειών και νοσοκομείων επιβαρύνθηκαν υπέρμετρα από τις έκτακτες δαπάνες υποστήριξης των Σύρων μεταναστών. Οι επιβαρύνσεις είναι μεγαλύτερες για τα νησιά, αλλά και για Δήμους που βρίσκονται στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση ακόμη και σήμερα το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αποκτήσει μια πλήρη εικόνα για το μερικό κόστος (η κρίση είναι σε εξέλιξη) των μεταναστευτικών ροών στον ελληνικό προϋπολογισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης