ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο σενάρια για το «γόρδιο δεσμό» της ELFE εξετάζει η κυβέρνηση

ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δύο σενάρια για το πώς θα χειριστεί η κυβέρνηση την υπόθεση της λιπασματοβιομηχανίας ELFE, προκειμένου και να απομακρυνθεί ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης από τη Διοίκηση της και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων της επιχείρησης, παρουσιάστηκαν σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση της επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας για τις οφειλές της ELFE προς τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ).

Το πρώτο ενδεχόμενο διατυπώθηκε από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Όπως τόνισε η κυβέρνηση έχει εξετάσει το σενάριο της υπαγωγής της ELFE, υπό αναγκαστική διαχείριση. Ωστόσο, ο ίδιος είπε πως κάτι τέτοιο θα απαιτούσε στρατηγικό επενδυτή και τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζών.

Αυτό όμως δεν είναι σωστό. Για όσους δεν το γνωρίζουν η αναγκαστική διαχείριση επιβάλλεται σε μία επιχείρηση με στόχο να ικανοποιηθούν άμεσα οι υποχρεώσεις που έχει προς τους πιστωτές της. Σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η αναγκαστική διαχείριση επιβάλλεται ύστερα από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Περιφέρειας όπου βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης του οφειλέτη, εφόσον το ζητήσει δανειστής της επιχείρησης που διαθέτει εκτελεστό τίτλο (επιταγές) του οφειλέτη.

Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας ορίζει πως με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που διατάζει την αναγκαστική διαχείριση διορίζεται συνάμα και διαχειριστής της επιχείρησης. Κατά το νόμο διαχειριστής μπορεί να διοριστεί και ένας από τους δανειστές. Σύμφωνα με το νόμο, ο διαχειριστής ενεργεί όλες τις πράξεις που είναι ενδεδειγμένες για την τακτική και επωφελή οικονομική εκμετάλλευση της επιχείρησης και οφείλει να διατηρεί την επιχείρηση σε καλή κατάσταση και να αποφεύγει πράξεις που βλάπτουν την οικονομική της υπόσταση.

Σε κάθε περίπτωση, η αναγκαστική διαχείριση δεν είναι παντοτινή. Σταματάει με τελεσίδικη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου εφόσον ο οφειλέτης μειώσει τα χρέη του σε ικανοποιητικό βαθμό.

Στην περίπτωση της ELFE, τον ρόλο του διαχειριστή θα μπορούσε να αναλάβει -επί πληρωμής- ελεγκτική εταιρεία, αλλά και μάνατζερ εγνωσμένης αξίας με ειδική γνώση της συγκεκριμένης αγοράς.

Ένα δεύτερο σενάριο για το πώς θα μπορούσε να εξυγιανθεί η ELFE, παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η ELFE θα μπορούσε να εξυγιανθεί με τη διαδικασία του άρθρου 106Β του πτωχευτικού κώδικα, ήτοι με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, βιώσιμο business plan και ρύθμιση των χρεών προς πιστωτές, προμηθευτές και εργαζομένους.

Ωστόσο, αυτή η διαδικασία είναι αφενός χρονοβόρα αφετέρου προϋποθέτει το «κούρεμα» των οφειλών που έχει σήμερα η ELFE προς ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ασφαλιστικά ταμεία, προσωπικό και τράπεζες. Έξαλλου, το πτωχευτικό δικαστήριο επικυρώνει τη συμφωνία εξυγίανσης μόνον εφόσον συναινεί ο οφειλέτης. Η συναίνεση του οφειλέτη θεωρείται ότι έχει δοθεί, εάν, έως και τη συζήτηση της αίτησης επικύρωσης, δεν ασκήσει παρέμβαση κατά της αποδοχής της. Η σημερινή ιδιοκτησία της ELFE δεν έχει κανένα εμφανή λόγο να συναινέσει στη διαδικασία αυτή, εφόσον θα κινηθεί για να απομακρυνθεί από το τιμόνι της εταιρείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης