ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ για ΟΛΠ, ΟΛΘ, Αστέρα, ΔΕΣΦΑ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με ταχύτατες διαδικασίες προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις των ΟΛΠ, ΟΛΘ, Αστέρα Βουλιαγμένης, του ΔΕΣΦΑ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και οι συζητήσεις για το Ελληνικό όπως προκύπτει από δηλώσεις του προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Στέργιου Πιτσιόρλα από τη Θεσσαλονίκη.

Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε πως οι δεσμευτικές προσφορές για το 51% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), ώστε να αναδειχτεί ο προτιμητέος επενδυτής αναμένεται να αποσφραγιστούν στις αρχές του 2016. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προσφορών είναι η Δευτέρα 21η Δεκεμβρίου, αλλά λόγω των εορτών η αποσφράγιση των φακέλων αναμένεται να γίνει στις αρχές του νέου έτους. Υπενθυμίζεται ότι ο επενδυτής που θα κυριαρχήσει στον διαγωνισμό καλείται να πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ στην επόμενη πενταετία, συν 50 εκατ. ευρώ μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος.

Κατά τον κ. Πιτσιόρλα αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον προσελκύει η διαδικασία τμηματικής πώλησης ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ). Πέραν των οκτώ επιχειρηματικών σχημάτων, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στη δεύτερη φάση του σχετικού διαγωνισμού, στο προσκήνιο εμφανίζονται πλέον κι άλλοι μνηστήρες, οι οποίοι επιχειρούν να αναπτύξουν συνέργειες με όσους έχουν ήδη καταθέσει φακέλους. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΟΛΘ αναμένεται να κατατεθούν μέχρι τα μέσα Απριλίου, ενώ πρόσθεσε ότι τη διαδικασία της πώλησης εκτιμάται ότι θα υποβοηθήσει και η προγραμματισμένη έναρξη διαδικασίας για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στο στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τη ΓΑΙΑΟΣΕ.

Το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει ταχείες εξελίξεις και στα μέτωπα του Αστέρα Βουλιαγμένης, του Ελληνικού, του ΔΕΣΦΑ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της πρώην Rosco (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού), καθώς εντός των πρώτων μηνών του 2016 ή και νωρίτερα εκτιμάται ότι θα έχουν δρομολογηθεί σημαντικά βήματα σε όλα τα επίπεδα.

Αναλυτικότερα, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η τελική συμφωνία για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, ώστε αμέσως μετά να υποβληθεί το νέο σχέδιο για την αξιοποίησή του.

Σχετικά με το Ελληνικό, επένδυση ύψους 6 δισ. ευρώ, ο κ. Πιτσιόρλας διατύπωσε την εκτίμηση ότι εντός των πρώτων μηνών του 2016 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία τελικής διαπραγμάτευσης και συνεννόησης με τους επενδυτές για βελτιώσεις πάνω στο σχέδιο, ώστε να μπορέσει η επένδυση να μπει σε φάση αδειοδότησης και να ξεκινήσει η υλοποίησή της.

Σε σχέση με το Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ υπενθύμισε ότι αυτή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον δύο μεγάλων σχημάτων, ενός ιταλικού με μια μεγάλη εταιρεία, τη Snam και ενός βελγικού-ισπανικού (στο οποίο συμμετέχει η Flaxis), που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με την αζέρικη Socar. Και τα δύο σχήματα διενεργούν έλεγχο στα στοιχεία της ΔΕΣΦΑ και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο για να υποβάλλουν προσφορές και να γίνει τελικά η ολοκλήρωση του σχήματος που θα πάρει την εταιρεία.

O Φεβρουάριος είναι ο μήνας- κλειδί και για την υπόθεση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Πιτσιόρλας και στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο θα υπαχθεί το ΤΑΙΠΕΔ, μαζί με το ΤΧΣ, τις ΔΕΚΟ και τα ακίνητα του δημοσίου. Όπως είπε, το νέο ταμείο θα συγκροτηθεί και θα αρχίσει να λειτουργεί εντός των πρώτων μηνών του 2016.

Τέλος, αναφερόμενος στην άρτι υπογραφείσα σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος αξιοποίησης του αερολιμένα Θεσσαλονίκης στην γερμανική Fraport είπε πως οι χώροι υποδοχής και εξυπηρέτησης επιβατών του αεροδρομίου «Μακεδονία» αναμένεται να αυξηθούν μέχρι το 2020 κατά 35.000 τετραγωνικά μέτρα ή ποσοστό 128%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης