ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοστέλο: Θετικό ξεκίνημα, αλλά χρειάζεται επίσπευση των μεταρρυθμίσεων

Capital Link Forums

Μπορεί η Ελλάδα να μπήκε με το «δεξί» στη μεταμνημονιακή εποχή, αλλά απαιτείται συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Αυτό το μήνυμα έστειλε σήμερα από την Νέα Υόρκη ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο.

Μιλώντας στο πλαίσιο του 20ού Συνεδρίου «Invest in Greece» της Capital Link Forums ο Κοστέλο τόνισε πως η πρώτη τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα πλαίσια της ενισχυμένης παρακολούθησης της Ελλάδος δείχνει «θετική έναρξη» της μεταμνημονιακής εποχής.

«Ο προϋπολογισμός για το 2019 θα αποφέρει ένα πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης σύμφωνα με τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους», είπε ο Ιρλανδός.

Σε σχέση με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είπε πως αυτές συνεχίστηκαν σε ορισμένους βασικούς τομείς. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως για να λάβει τη δόση των 700 εκατ. ευρώ ση Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2019 θα πρέπει να ολοκληρώσει όλες τις υπόλοιπες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν συνέστησε προσοχή στην αύξηση του κατώτατου μισθού, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες και ξεκαθάρισε πως η ΕΕ θα δώσει βάρος στις μεταρρυθμίσεις του δημοσίου τομέα, στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας και στην ολοκλήρωση των βασικών αποκρατικοποιήσεων.

Στην τοποθέτηση του - μέσω τηλεδιάσκεψης- ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ανέφερε πως τομέας όπου η Ελλάδα έχει αριστεύσει πραγματικά είναι ο τομέας των δημόσιων οικονομικών. «Για αρκετά χρόνια, διαδοχικές κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να παράγουν πρωτογενή πλεονάσματα. Αλλά από το 2016 η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα», τόνισε.

Ο πρώην τοποτηρητής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, και πλέον ανεξάρτητος οικονομικός σύμβουλος, Μπόμπ Τράα τόνισε από το βήμα του συνεδρίου πως είναι ανήσυχος για την Ελλάδα διότι θεωρεί ότι το πολιτικό σύστημα δεν έχει κανένα σχέδιο.

«Τόσο η Δεξιά όσο και η Αριστερά υπόσχονται φορολογικές ελαφρύνσεις και αυξήσεις στις δαπάνες με πόρους που η Ελλάδα δεν έχει», τόνισε και πρόσθεσε πως απότοκο της εξέλιξης αυτής είναι η Ελλάδα να αντιδρά σε γεγονότα, αντί να διαμορφώνει το δικό της μέλλον.

Κάνοντας μια αυτοκριτική για τη στάση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τόνισε πως το μεγαλύτερο λάθος ήταν ότι η επικοινωνία με τον ελληνικό λαό ήταν φτωχή. «Τα προγράμματα προσαρμογής είναι σκληρά. Έπρεπε να κάνουμε περισσότερα για να συζητήσουμε και να εξηγήσουμε το τι συνέβαινε με την οικονομία», είπε.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank Τάσος Αναστασάτος υποστήριξε πως η οικονομία της Ελλάδας έχει τη δυνατότητα δυναμικών ρυθμών ανάπτυξης λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της. Ωστόσο, προκειμένου να απελευθερώσει αυτό το δυναμικό, πρέπει να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς, γεγονός που απαιτεί ταχεία αντιμετώπιση των διαρθρωτικών ανεπαρκειών.

Ο ίδιος προειδοποίησε πως δεδομένου ότι το διεθνές περιβάλλον γίνεται πιο ασταθές, ο χρόνος είναι πολύτιμος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης