ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το υπουργείο Οικονομικών δεν θα αλλάξει τον σχεδιασμό του για τις αντικειμενικές αξίες

Το υπουργείο Οικονομικών δεν θα αλλάξει τον σχεδιασμό του για τις αντικειμενικές αξίες
O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στο πάνελ της εκδήλωσης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ν.Ν.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2015 θα καταβληθεί κανονικά και το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να αλλάξει τον σχεδιασμό του για τις αντικειμενικές αξίες, λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, ξεκαθάρισε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Μιλώντας σε ημερίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου για φορολογικά θέματα ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν είναι κάτι που η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει σήμερα ή αύριο.

Στην βάση αυτή αποσαφηνισε ότι στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι μέσα στο 2016 να τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα εμπορικών τιμών στα ακίνητα, επί των οποίων θα υπολογισθεί και ο ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους. Ο υπουργός εξήγησε πάντως ότι το υπουργείο θα είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του σε ότι αφορά την τήρηση των δικαστικών αποφάσεων.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ του 2015, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι θα πρέπει να πληρωθεί κανονικά και ότι η πρώτη εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου δεν επηρεάζει τον φόρο. Μάλιστα απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για τη δόση του ΕΝΦΙΑ που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2015

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε και άλλες αναφορές σε θέματα φορολογικής επικαιρότητας. Προανήγγειλε ότι σύντομα θα κατατεθεί νομοθετική διάταξη που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία από τις κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο, με τις ίδιες προϋποθέσεις που τίθενται και στο νόμο για τα κόκκινα δάνεια.

Ανέφερε επίσης, ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά δεν έχει αποδειχθεί ωφέλιμη για τα δημόσια έσοδα, αλλά και ότι αυξήθηκαν φορολογίες άκριτα με αποτέλεσμα να μειωθούν τα έσοδα για τα κρατικά ταμεία, όπως π.χ. η αύξηση στις τιμές των τσιγάρων ή στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα τέλη κυκλοφορίας.

Ειδικά για τα τέλη επεσήμανε ότι υπάρχουν σε ακινησία 1.200.000 αυτοκίνητα και αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα που δεν πληρώνουν τέλη.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας από το ίδιο βήμα υποστήριξε πως μετά τη δικαστική εξέλιξη από το Συμβούλιο της Επικρατείας η κυβέρνηση οφείλει να κάνει το αυτονόητο και να αναπροσαρμόσει ως οφείλει, τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από το 2007 στα δεδομένα των αγοραίων όπως επανειλημμένα έχει ζητήσει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

«Πρέπει να άρει άμεσα την αδικία. Να σταματήσει αυτή την άδικη φορολογική επιβάρυνση, που υφίστανται οι ιδιοκτήτες ακινήτων», σημεοωσε ο κ. Κόλλιας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ