ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Η απόφαση του ΣτΕ δεν επηρεάζει τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για το 2015

Η είσοδος του κτηρίου του Συμβουλίου Επικρατείας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανεπηρέαστος παραμένει ο ΕΝΦΙΑ από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όπως εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο θεωρούν πως ενδεχομένως να προκύπτει θέμα με τους φόρους που βεβαιώθηκαν για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και κληρονομιές.

Όπως προκύπτει από το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας λαμβάνεται υπόψη τόσο η δημοσιονομική συγκυρία, κατά την οποία δεν πρέπει να υπάρξει αιφνίδια διακύμανση των φορολογικών εσόδων όσο και στην νόμιμη αξίωση των πολιτών να καταβάλλουν φόρο, ο οποίος να αντιστοιχεί σε πραγματική και όχι πλασματική τους περιουσία.

Στη βάση αυτή συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη θεωρούν ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα αναφορικά με τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για το 2015 και με τα έσοδα 2,65 δισ. ευρώ που αναμένεται να εισπραχθούν από αυτόν έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2016.

Ωστόσο, αναγνωρίζουν πως δεν ισχύει το ίδιο και για μεταβιβάσεις ακινήτων οι οποίες έγιναν μετά τις 21 Μαΐου 2015, ήτοι το χρονικό ορόσημο που θέτει το ΣτΕ για την αναδρομική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών, καθώς η συμμόρφωση με την απόφαση συνεπάγεται προσαρμογές στους φόρους που βεβαιώθηκαν για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και κληρονομιές.

Για το θέμα αυτό το υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείει να καλέσει τους φορολογουμένους εντός συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις ανάλογα με το ύψος των νέων αντικειμενικών αξιών.

Αν προκύψει μικρότερος, οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν συμψηφισμούς με μελλοντικές οφειλές, οπότε μπορεί να περιοριστεί το δημοσιονομικό κόστος. Αν προκύψει μεγαλύτερος φόρος, θα πρέπει να καταβληθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης