Διαδικαστικό το σημερινό Eurogroup για την Ελλάδα
Σύντομη συζήτηση αναμένεται να γίνει σήμερα στο Eurogroup για την Ελλάδα. Οι θεσμοί αναμένεται να δώσουν μια θετική γνώμη για τον ελληνικό προϋπολογισμό και να κάνουν μια σύντομη ενημέρωση για την έκθεση που συνέταξαν στη βάση της πρώτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Ελλάδος υπό το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας.
Η εν λόγω έκθεση δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη οικονομικά θέση. Έχει σημειωθεί πρόοδος στις υπό υλοποίηση μεταρρυθμίσεις, αν και η εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων είναι βραδύτερη από την αναμενόμενη. Σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2019, αυτός εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ, ήτοι είναι σύμφωνος με τις αποφάσεις του Eurogroup του περασμένου Ιούνιου.
Η σημερινή συζήτηση δεν θα είναι εκτενής διότι η επόμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση που θα λάβει χώρα τον Ιανουάριο είναι πιο κρίσιμη. Συγκεκριμένα, θα γίνει αποτίμηση της προόδου της Ελλάδος σε συγκεκριμένους τομείς (ιδιωτικοποιήσεις, φορολογική διοίκηση, κ.α..) από την οποία θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της δόσης των 600 εκατ. ευρώ που αποτελούν μέρος των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος (SΜP’s και ΑNFA’s).
Να σημειωθεί πως στο σημερινό Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα ασχοληθούν κυρίως με τα προσχέδια των προϋπολογισμών των κρατών-μελών που καταγράφουν δημοσιονομικές αποκλίσεις και θα καταλήξουν σε μια δήλωση για κάθε χώρα ξεχωριστά.
Μεγάλο βάρος αναμένεται να δοθεί στις προτάσεις για την εμβάθυνση της Eυρωζώνης με τη συμμετοχή και των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, καθώς πρόκειται για το τελευταίο Eurogroup πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.
Στη βάση αυτή οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συμφωνήσουν στην αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), αλλά και στο ζήτημα της χρηματοδότησης του Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών. Σε ότι αφορά στο ζήτημα της Ευρωπαϊκής Εγγύησης Καταθέσεων, δεν αναμένεται να συμφωνηθεί κάποιος οδικός χάρτης, όπως είχε προταθεί, καθώς αντιδρά η Γερμανία..
Διαφωνίες υπάρχουν και στη συζήτηση για τους αυτόματους μηχανισμούς εξασφάλισης της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους των κρατών-μελών, καθώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ενώ ούτε και στο ζήτημα της θέσπισης προϋπολογισμού της ευρωζώνης δεν αναμένεται να σημειωθεί σημαντική πρόοδος.
Τέλος, το Eurogroup θα ενημερωθεί από το Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν σχετικά με τα πρώτα ευρήματα της ενδιάμεσης έκθεσης του άρθρου 4 του Ταμείου για την Eυρωζώνη.
Για να καταρτίσει την εν λόγω έκθεση το ΔΝΤ είχε επαφές τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου με διάφορα ευρωπαϊκά όργανα (συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών) σχετικά με τις μακροοικονομικές προσδοκίες για τη ζώνη του ευρώ.
Θα ακολουθήσει ένας δεύτερος κύκλος συζητήσεων την Άνοιξη. Στη συνέχεια και με βάση και τις δύο αποστολές, το ΔΝΤ θα συντάξει την τελική του έκθεση που θα περιέχει τις συμβουλές πολιτικής του για την αντιμετώπιση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών κινδύνων στην ευρωζώνη και η οποία θα δημοσιοποιηθεί τον Ιούνιο του 2019.