ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΚΤ θα ξεκινήσει το Φεβρουάριο να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση

Το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την οποία θα αρχίσει να δέχεται εκ νέου τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη ρευστότητα που χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες.

Η ΕΚΤ θα εξετάσει ουσιαστικά την κατ' εξαίρεση αποδοχή ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης της.

Σύμφωνα με πηγές του Ευρωσυστήματος το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ προτίθεται να εξετάσει την επαναφορά του waiver στη συνεδρίασή του στο τέλος Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου.

Υπολογίζεται ότι με τον τρόπο αυτό οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να μεταφέρουν ρευστότητα περίπου 25 δισ. ευρώ από τον ELA απευθείας στους μηχανισμούς της ΕΚΤ.

Έτσι, θα γλιτώσουν τόκους, που σε ετήσια βάση ανέρχονται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ, καθώς η ρευστότητα χορηγείται απο τον ELA με υψηλότερα επιτόκια.

Σε σχέση με τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ αυτή θα δρομολογηθεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και αφού προηγηθεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σημειώνεται πως ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται σήμερα στη Φρανκφούρτη όπου συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης