Κιτσάκος για υπόθεση Λαυρεντιάδη – ΔΕΠΑ: Επτά υπουργοί ήξεραν και τώρα δέχομαι απειλές
Στην καταγγελία πως μετά τις δηλώσεις του για το θέμα των χρεών της Βιομηχανίας Λιπασμάτων ELFE, συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, προς τη ΔΕΠΑ γίνεται αποδέκτης «ασύμμετρων απειλών» προχώρησε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου Θόδωρος Κιτσάκος. Σε συνέντευξή του στα «Νέα» ο κ. Κιτσάκος ονοματίζει επτά υπουργούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτοντας πως ήταν σε γνώση το ζήτημα των χρεών Λαυρεντιάδη και πως εκείνοι πίεζαν προκειμένου να μη διακόψει η ΔΕΠΑ την παροχή αερίου στα ELFE.
«Κάθε εβδομάδα ενημέρωνα το υπουργείο για την πορεία εξέλιξης του χρέους, όπως και το ΤΑΙΠΕΔ κάθε μήνα, και τα Ελληνικά Πετρέλαια σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου. Η θέση του διευθύνοντος συμβούλου ΔΕΚΟ είναι πολιτική επιλογή. Ολες οι ενέργειες συζητούνται, εγκρίνονται, εφαρμόζονται και με την πολιτική ηγεσία», δηλώνει ο κ. Κιτσάκος και προσθέτει: «Επίσης στις 4 Δεκεμβρίου του 2015 σε ταξίδι που είχαμε στη Σόφια με τον τότε υπουργό Πάνο Σκουρλέτη τού είχα παρουσιάσει την κατάσταση. Μου είπε «βρες τρόπο να το διαχειριστείς, αλλά την παροχή φυσικού αερίου δεν θα τη διακόψεις». Επιπλέον σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα των ELFE, γύρω στις γιορτές του 2015 ή αρχές του 2016, με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, την υφυπουργό Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, εκπρόσωπο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εκπροσώπους των τραπεζών, παρουσίασα την κατάσταση (…) Ο κ. Δραγασάκης μού απάντησε να συνεχίσω την παροχή αερίου προσπαθώντας να μη διογκωθεί άλλο το χρέος. (…) Στις 24 Φεβρουαρίου του 2017 ζήτησε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ενημέρωση καθώς είχε αναλάβει την υπόθεση των ELFE, λόγω των απολύσεων των εργαζομένων. Τον Μάρτιο του 2017, οι υπηρεσίες της ΔΕΠΑ με ενημέρωσαν ότι διέκριναν δυσκολίες στην κάλυψη όλων των ποσών. Το διάστημα Μαρτίου - Απριλίου βομβάρδισα με ενημερωτικά και e-mail τους συμβούλους των υπουργών Σταθάκη, Αλέξη Χαρίτση και Φλαμπουράρη, τονίζοντάς τους ότι θα πρέπει να αναληφθεί πολιτική πρωτοβουλία για το θέμα των χρεών προς τη ΔΕΠΑ. Μάλιστα, ο κ. Φλαμπουράρης σε συνάντησή μας μου είχε πει: «Εδώ βρήκα λύση για τον Μαρινόπουλο, δεν θα βρω για τα ELFE;»
Σύμφωνα με τον κ. Κιτσάκο τον Απρίλιο του 2017 ζήτησε μετ’ επιτάσεως διυπουργική σύσκεψη, η οποία έγινε στις 16 Μαΐου με τους υπουργούς Φλαμπουράρη, Σταθάκη, Χαρίτση, Νεφελούδη, τη ΔΕΗ, τις πιστώτριες τράπεζες και τη ΔΕΠΑ. «Εκεί διαπίστωσα την κυβερνητική αντίληψη – αφού τους επισήμανα ότι δεν έχω άλλα περιθώρια να κρατήσω το χρέος – ότι, λόγω των οξυμμένων εργασιακών θεμάτων στην Καβάλα, η ΔΕΠΑ θεωρείτο βάρος για τα ELFE και όχι τα ELFE πρόβλημα για τη ΔΕΠΑ. Είχα προτείνει από τη συντεταγμένη διακοπή παροχής φυσικού αερίου μέχρι την αναγκαστική διαχείριση της βιομηχανίας. Εφυγα «αδειασμένος» από αυτή τη σύσκεψη. Μάλιστα ο Σταθάκης χαριτολογώντας μου είπε, «η ΔΕΠΑ είναι κερδοφόρα, δεν μπορείς να κάνεις λίγο υπομονή...;», σημειώνει ο κ. Κιτσάκος.
Ο ίδιος υπογραμμίζει πως στις 19 Μαΐου συγκάλεσε δύο ΔΣ της ΔΕΠΑ και ελήφθη η απόφαση για νομικές ενέργειες κατά της Βιομηχανίας Λιπασμάτων ELFE, συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, αλλά και γενική συνέλευση των μετόχων. «Δόθηκε εντολή από τη διοίκηση να ασκηθεί αγωγή για την είσπραξη όλης της οφειλής. Στις 29 Ιουνίου η γενική συνέλευση υιοθετεί μία από τις προτάσεις μας για αλλαγή του τρόπου είσπραξης των οφειλών. Ακολούθησαν τα δικαστήρια και τον Αύγουστο, με καλεί ο Αλέκος Φλαμπουράρης και μου λέει: «Προσέφυγες στα δικαστήρια. Οπότε άσε όποια απόφαση εκδώσουν τα δικαστήρια...», σημειώνει σχετικά.
Ο ίδιος υποστηρίζει πως στις 29 Σεπτεμβρίου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΑ απεφασίσθηκε και η λήψη σειράς ποινικών δικαστικών ενεργειών, κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη συμπεριλαμβανομένης εκείνης για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Στις 7 Οκτωβρίου η ΔΕΠΑ κέρδισε δικαστική απόφαση και διέκοψε και την παροχή φυσικού αερίου.
Στη ερώτηση γιατί η κυβέρνηση τον απομάκρυνε αφού είχε προχωρήσει στις δέουσες νομικές ενέργειες ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου απαντά ως εξής: «Λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της δέσμης των νομικών ενεργειών αστικού και ποινικού δικαίου απομακρύνθηκα από τη θέση μου, εγώ και άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, και στοχοποιήθηκα βάναυσα περαιτέρω. Μέχρις εσχάτως, που δυστυχώς γίνομαι και αποδέκτης ασύμμετρων απειλών. Μήπως τελικά αυτές οι ενέργειες δεν άρεσαν σε κάποιους; Τα υπόλοιπα στον ανακριτή».