Ντομπρόβσκις: Οι θεσμοί έτοιμοι να συζητήσουν εναλλακτικά μέτρα για το ασφαλιστικό
Στην αποκάλυψη πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμφωνήσει με το ΔΝΤ στη μεθοδολογία για το πώς θα αξιολογήσουν οι θεσμοί τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προχώρησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο MNI.
Όπως είπε, δεν θα ληφθεί υπόψη μόνο η επίπτωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ, αλλά και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Προσέθεσε πάντως πως τελικά θα είναι οι χώρες-μέλη του ευρώ εκείνες που θα αποφασίσουν ποιοι όροι για το χρέος είναι αποδεκτοί και ποιοι δεν είναι, αλλά και ότι άπτεται του ΔΝΤ να αποφασίσει αν θα μετέχει στο νέο πρόγραμμα ή όχι.
«Στην περίπτωση της Ελλάδας, δεδομένης της πολύ μεγάλης περιόδου χάριτος και ωριμάνσεων και των χαμηλών επιτοκίων, σημαίνει ότι το κόστος είναι ουσιαστικά χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας και της Πορτογαλίας. Οπότε, υπό το πρίσμα αυτό, το ζήτημα βασικά είναι και πώς αντιμετωπίζεις την εξυπηρέτηση του χρέους μακροπρόθεσμα, αποφεύγοντας κάποιες απότομες κορυφώσεις», ανέφερε ο Λετονός Επίτροπος.
Ερωτηθείς για την πρώτη αξιολόγηση και ειδικά για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, η φορολόγηση των αγροτών και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ανέφερε πως στο τραπέζι υπάρχει τώρα μια τροποποιημένη πρόταση, που είναι μέρος της πρώτης αξιολόγησης.
«Αν η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προτείνει εναλλακτικά μέτρα με το ίδιο δημοσιονομικό αντίκτυπο που θα επιτύχουν τους στόχους του προγράμματος, οι θεσμοί είναι έτοιμοι να τα συζητήσουν. Αυτή τη στιγμή, συζητάμε πώς θα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού», είπε.
Μάλιστα, δεν έκρυψε δε την αντίρρηση του για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. «Σε γενικές γραμμές, η εκτίμησή μας είναι πως η αύξηση της φορολόγησης της εργασίας στο στάδιο αυτό δεν θα είναι ένα παραγωγικό μέτρο για την ελληνική οικονομία», σημείωσε με νόημα.
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις ξεκαθάρισε πως θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση στοχεύουν σε ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης στα μέσα Φεβρουαρίου, ωστόσο δεν απέκλεισε την χρονική επέκτασή της. «Δεν θα έβαζα συγκεκριμένη ημερομηνία στην αξιολόγηση, γιατί αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι να συμφωνήσουμε στην ουσία και στους όρους του προγράμματος», ανέφερε.
Ο Επίτροπος προσέθεσε πως ένα σημαντικό στοιχείο για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης δανειστών – Ελλάδας είναι να υπάρξει μια επιτυχημένη πρώτη αξιολόγηση. «Θα ήταν μια ισχυρή ένδειξη ότι το πρόγραμμα είναι σε τροχιά και ότι η ελληνική κυβέρνηση δείχνει σοβαρότητα στην τήρηση των όρων του προγράμματος», είπε, ενώ ρωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός νέου Μνημονίου δεν απέκλεισε καθώς το πρόγραμμα προχωράει την πιθανότητα ενός συμπληρωματικού Μνημονίου (MoU) «κάποια στιγμή στο μέλλον».
Τέλος, ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει κάποια ευελιξία στην εφαρμογή του προγράμματος λόγω των προσφύγων απάντησε καταφατικά. «Αναμφίβολα πρέπει να λάβουμε υπόψη την προσφυγική κρίση», είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.