ΠΟΜΙΔΑ: «Επιδοματικού» χαρακτήρα η μείωση του ΕΝΦΙΑ
Ως «ημίμετρο» αντιμετωπίζουν οι φορείς της κτηματαγοράς τη μείωση κατά 260 εκατ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ το 2019, η οποία προβλέπεται στην τροπολογία που ψήφισε χθες η Βουλή.
Μόλις 55 ευρώ κατά μέσον όρο θα δουν να μειώνεται ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ του 2019 περίπου 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους πολύ μικρή ακίνητη περιουσία η οποία δεν υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ. Ακόμα χειρότερα είναι τα νέα για 750.000 φορολογουμένους που έχουν στην κατοχή τους μεσαία ακίνητη περιουσία και πληρώνουν σήμερα το 48% του συνολικού ΕΝΦΙΑ που μπαίνει στα κρατικά ταμεία. Οι συγκεκριμένοι που διαθέτουν ακίνητα αξίας άνω των 150.000 ευρώ δεν θα πρέπει να προσδοκούν ελάφρυνση του φόρου αφού ουσιαστικά οι μειώσεις δεν τους αγγίζουν. Σύμφωνα με την τροπολογία, η μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% αφορά το 2019. Την έκπτωση 30% κερδίζουν μόνο όσα φυσικά πρόσωπα έχουν συνολική ακίνητη περιουσία αξίας έως 60.000 ευρώ.
Με την ίδια τροπολογία, ο συμπληρωματικός φόρος παραμένει αμετάβλητος καθώς τα αγροτεμάχια γλιτώνουν για μία ακόμα χρονιά από τον υπολογισμό του, ενώ για το 2020 οι εξαγγελίες περαιτέρω μειώσεων δεν περιλαμβάνονται στο κείμενο της τροπολογίας.
Για «επιδοματικού» χαρακτήρα δήθεν «μείωση» του ΕΝΦΙΑ κάνει λόγο ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), προσθέτοντας ότι με τις ρυθμίσεις της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ συνεχίζεται το απαράδεκτο αφορολόγητο καθεστώς της συχνά τεράστιας αξίας εκτός σχεδίου γης, που για χάρη της θυσιάστηκε και ουσιαστικά καταστράφηκε η αστική ιδιοκτησία μέσω της διπλής φορολόγησής της με κύριο και συμπληρωματικό φόρο.
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν είναι δίκαιη, γιατί θα έπρεπε να αφορά όχι μόνον αυτούς για τους οποίους θεσπίζεται, αλλά όλους τους φορολογουμένους τού ΕΝΦΙΑ, και συγκεκριμένα δεν θα έπρεπε να εξαιρούνται εκείνοι που σήκωσαν και εξακολουθούν να σηκώνουν το τεράστιο φορολογικό βάρος του ΕΝΦΙΑ.
Ακόμη, η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων υποστηρίζει πως δεν είναι αναπτυξιακή, γιατί αν στόχος ήταν η ανάπτυξη θα έπρεπε να προσανατολιστεί στη μείωση, αν όχι στην κατάργηση, του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ, αλλά κυρίως δεν είναι πραγματική, καθώς θα «εξαερωθεί» από τις επικείμενες και προγραμματισμένες δύο αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων το 2019 και το 2020.