ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την περαιτέρω απελευθέρωση επαγγελμάτων δρομολογεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Την περαιτέρω απελευθέρωση επαγγελμάτων δρομολογεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διυπουργική Ομάδα Εργασίας ανέλαβε με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου τη διατύπωση προτάσεων για περαιτέρω απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

Σημειώνεται πως με το νέο Μνημόνιο η κυβέρνηση καλείται να απελευθερώσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων και να επιτρέψει την πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) από καταστήματα που δεν είναι φαρμακεία, να αλλάξει τη ρύθμιση βάσει της οποίας η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος καθορίζεται κεντρικά από την Πολιτεία, ώστε να διευκολυνθούν οι εισαγωγές αγελαδινού γάλακτος και να παράσχει τη δυνατότητα πώλησης άρτου από όλα τα καταστήματα τροφίμων.

Ακόμη, έχει δεσμευθεί να λάβει μέτρα για την απλοποίηση των διαδικασιών για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας φορτηγού ιδιωτικής χρήσης, να αυξήσει τις εκπτωτικές περιόδους, να βελτιστοποιήσει τη λειτουργία της αγοράς του φυσικού αερίου και να λάβει μέτρα για το άνοιγμα των επαγγελμάτων των δικαστικών επιμελητών και των συμβολαιογράφων, με σκοπό τη μείωση του ποσοστού αμοιβής των συμβολαιογραφικών πράξεων.

Σύμφωνα με ειδική μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (KEΠE), οι περιορισμοί σε 46 επαγγέλματα πριν από την ψήφιση του νόμου 3919/2011 έφθαναν τους 212. Ως το 2013 συνέχισαν να υπάρχουν 101 περιορισμοί, εκ των οποίων το 33% αφορούσε σε ρυθμίσεις που περιόριζαν την είσοδο στο επάγγελμα και το 67% ρυθμίσεις συμπεριφοράς. Το 35,8% των περιορισμών αφορούσε σε επαγγέλματα υγείας, το 25% τα δέκα σε επιστημονικά επαγγέλματα (μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι), ενώ το 39% των περιορισμών στα υπόλοιπα 21 επαγγέλματα.

Κατά το ΚΕΠΕ η απελευθέρωση επαγγελμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του επιπέδου ευημερίας στην Ελλάδα κατά 0,4%, των πραγματικών μισθών κατά 0,3%, της απόδοσης κεφαλαίου κατά 0,9% και της συνολικής απασχόλησης κατά 0,2%.