ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατά Κουτσολιούτσου και του ΔΣ της Folli Follie στρέφεται το Υπερταμείο

Κατά Κουτσολιούτσου και του ΔΣ της Folli Follie στρέφεται το Υπερταμείο
EUROKINISSI

Πριν δώδεκα μήνες η μετοχή της Folli Follie ήταν το «χρυσό» χαρτί της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, του γνωστού Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Διαθέτοντας 643.887 μετοχές της Folli Follie, ήτοι το 0,96% της εταιρείας, το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων στις 23 Νοεμβρίου 2017, είχε μια συμμετοχή με χρηματιστηριακή αξία στα 9,59 εκατ. ευρώ! Σήμερα, δώδεκα μήνες μετά, το χαρτοφυλάκιο αυτό έχει υποστεί πανωλεθρία.

Οι 643.887 μετοχές της Folli Follie οριακά ξεπερνούν πλέον σε αξία τα 3 εκατ. ευρώ στο ταμπλό, ενώ στην πραγματικότητα η αξία τους είναι μηδενική.

Πιο απλά η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας είναι λογιστικάκατά 6 εκατ. ευρώ «φτωχότερη», ενώ στην πραγματικότητα δεν μπορεί να προσδοκά καμία αξία από τις μετοχές της εισηγμένης.

Με καθυστέρηση πολλών μηνών και ενώ ήδη έχουν προηγηθεί οι αγωγές και τα ασφαλιστικά μέτρα εκατοντάδων επενδυτών, το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων κατέθεσε αίτημα και πέτυχε να εκδοθεί προσωρινή διαταγή για την απαγόρευση μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Folli Follie, καθώς και των μελών της Επιτροπής Ελέγχου της εταιρείας.

Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων θα δικαστεί στις αρχές του νέου έτους, ενώ εκκρεμεί ήδη και αγωγή κατά των Δημήτρη Κουτσολιούτσο, Γεώργιο Κουτσολιούτσο, Ζαχαρία Μαντζαβίνο, Φραγκίσκο Γρατσώνη, Αικατερίνη Κουτσολιούτσου, Γεώργιο Αλαβάνο, Εμμανουήλ Ζαχαρίου και Ειρήνης Νιώτη.

Μέσω των δικαστικών ενεργειών, η διοίκηση του Υπερταμείου διεκδικεί αποζημίωση, διότι μέσω των πράξεων και των παραλείψεων τους ως προς τη σύνταξη και την ορθότητα των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας οι προαναφερόμενοι ζημίωσαν την περιουσία της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και ευρύτερα του Ελληνικού Δημοσίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κίνηση αυτή ήταν η ελάχιστη στην οποία θα μπορούσε να προχωρήσει το Υπερταμείο, το οποίο εκτέθηκε από την υπόθεση της Folli Follie. Υπενθυμίζεται πως ο πρώην οικονομικός διευθυντής (CFO) της Folli Follie Φραγκίσκος Γρατσώνης – κατά του οποίου στρέφεται το Υπερταμείο- ήταν από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου έως και τον Ιούνιο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Υπερταμείου, θέση από την οποία παραιτήθηκε όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο της εισηγμένης.

Η υπόθεση της Folli Follie έρχεται να αναδείξει το πόσο απροετοίμαστο είναι το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων στο να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες ενεργητικής διαχείρισης του χαρτοφυλακίου του.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο «Στρατηγικό Σχέδιο» της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας διευκρινίζεται πως δεν έχει προχωρήσει σε ανάλυση και κατάρτιση στρατηγικών στόχων για εταιρείες στις οποίες το Υπερταμείο είναι μέτοχος μειοψηφίας, όπως δηλαδή η Folli Follie.