ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: Η Πορτογαλία και όχι η Ελλάδα το παράδειγμα για την Ιταλία

Goldman Sachs: Η Πορτογαλία και όχι η Ελλάδα το παράδειγμα για την Ιταλία
REUTERS/David Gray/File Photo

Την άποψη πως θα απαιτηθεί να ασκηθεί πρόσθετη πίεση από τις αγορές στην Ιταλία προκειμένου η ηγεσία της χώρας να πειστεί για την ανάγκη επίτευξης πιο ορθόδοξης και αξιόπιστης δημοσιονομικής πολιτικής, διατυπώνει η Goldman Sachs σε ανάλυσή της για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι για την Ιταλία είναι εμφανείς και στη βάση αυτή το βασικό ερώτημα, τόσο από μακροοικονομικής σκοπιάς όσο και από τη σκοπιά των αγορών, είναι πόσες πιέσεις θα απαιτηθεί να ασκηθούν για να αντιστραφούν οι σχεδιαζόμενες από την Ιταλική κυβέρνηση πολιτικές.

«Πιστεύουμε ότι η περίπτωση της Πορτογαλίας το 2016 είναι χαρακτηριστική και πιο ενδεικτική από το τι συνέβη με την Ελλάδα το 2015», αναφέρει η επενδυτική τράπεζα. Όπως διευκρινίζει, στην περίπτωση της Πορτογαλίας, η διεύρυνση της απόδοσης των πορτογαλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών ομολόγων αναφοράς (spread) στις 400 μονάδες βάσης ήταν αρκετή για την αντιστροφή των πολιτικών που σχεδίαζε η κυβέρνηση της χώρας και τελικά για την εφαρμογή πιο βιώσιμων δημοσιονομικών πολιτικών που εν συνεχεία μείωσαν τα spreads.

Να σημειωθεί πως σήμερα το spread της Ιταλίας είναι στις 308 μονάδες βάσης, ήτοι 92 μονάδες χαμηλότερα από το επίπεδο που η Goldman Sachs περιγράφει ως το «επίπεδο μεταστροφής γνώμης».

Στο βασικό σενάριο της επενδυτικής τράπεζας ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ιταλία είναι πως εάν ασκηθεί μεγάλη πίεση η χώρα θα μπορούσε να φθάσει σε πολιτικό αδιέξοδο ή και θα μπορούσε να απομονωθεί από τις χρηματοπιστωτικές αγορές πριν ξεκινήσει την αναστροφή της οικονομικής της πολιτικής, κάτι που θα είχε επίπτωση στο ΑΕΠ της και στο ΑΕΠ της ευρύτερης Ευρώπης.

H Goldman Sachs αναμένει πως η ΕΚΤ θα αντιμετωπίσει τους κινδύνους που απορρέουν από την Ιταλία με στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης (TLTRO), προκειμένου να μετριαστούν οι πιέσεις χρηματοδότησης που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι ιταλικές περιφερειακές τράπεζες.