ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάνει ό,τι χρειάζεται για τον πληθωρισμό, ζητά το ίδιο για τα κόκκινα δάνεια

Με κλειστά μάτια τρέχει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο Μάριο Ντράγκι, περιμένοντας από τις κυβερνήσεις τις Ευρωζώνης να πράξουν τα δέοντα. Prometeia40

Μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στις αρχές του μήνα, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα επιστρέψει στον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) «χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση», δήλωσε σήμερα (14/12) ο Μάριο Ντράγκι (Mario Draghi) σε ομιλία του στην Μπολόνια, όπου περιέγραψε πώς θα επανέλθουν οι επενδύσεις στη ζώνη του ευρώ.

Μιλώντας σε εκδήλωση για τα σαράντα χρόνια της ιστορικής ιταλικής συμβουλευτικής εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Prometeia, o πρόεδρος της ΕΚΤ εμφανίστηκε αποφασιστικός και αισιόδοξος ότι ο πληθωρισμός θα πιάσει τον στόχο (χαμηλότερα και πλησίον του 2%) και για του λόγου το αληθές επικαλέστηκε τις πρόσφατες αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίασή του, στις 3 Δεκεμβρίου, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είχε ανακοινώσει:

  • Τη μείωση ακόμα περισσότερο σε αρνητικό έδαφος ένα από τα τρία βασικά της επιτόκια (το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων -deposit facility rate- στο -0,3% από -0, 2%).
  • Την παράταση κατά έξι μήνες ως τα τέλη Μαρτίου 2017 για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (αγορές περιουσιακών στοιχείων 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, όπου έως τώρα έχουν διατεθεί συνολικά 617 δισ. ευρώ από το στόχο 1 τρισ. ευρώ στον ισολογισμό της ΕΚΤ).
  • Τη συμπερίληψη στον κατάλογο με τους τίτλους του δημοσίου τομέα που αγοράζονται από την ΕΚΤ και των εμπορεύσιμων χρεογράφων σε ευρώ που έχουν εκδοθεί από περιφερειακές και τοπικές κυβερνήσεις.
  • Την επανεπένδυση των ποσών -από την εξόφληση κατά τη λήξη τους των τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του QE - για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο.

Θα κάνω τα πάντα για να σώσω τις τιμές

Σήμερα, ο Ντράγκι υποστήριξε ότι τα μέσα που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ από τον Ιούνιο του 2014 έχουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, τόσο ως προς τη διασφάλιση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας για τις τράπεζες, όσο και ως προς τη μετάδοση της ενδεδειγμένης κατεύθυνσης της νομισματικής του πολιτικής στις χρηματαγορές.

Χτίζοντας στο forward guidance της γκρίζας Φρανκφούρτης, πρόσθεσε από την κόκκινη Μπολόνια ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει πιο χαλαρή την πολιτική της, εάν αυτό χρειαστεί, για να διασφαλίσει την επίτευξη του ενός εκ των δύο καταστατικών στόχων της, που είναι η σταθερότητα των τιμών.

«Στο πλαίσιο του καταστατικού μας, δεν υπάρχουν περιορισμοί στην επιλογή μας για ποια εργαλεία θα χρησιμοποιήσουμε ή πώς», είπε, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα (γερμανική) κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι «μπορούμε να φέρουμε τον πληθωρισμό στον αντικειμενικό μας στόχο, πρέπει να το κάνουμε και θα το κάνουμε».

Η νομισματική πολιτική θέλει τους πολιτικούς της

Ο Ντράγκι εμφανίστηκε αισιόδοξος και σίγουρος στο πάνελ για τις δικές του προσπάθειες, εγείροντας εμμέσως πλην σαφώς ερωτηματικά για τις προσπάθειες των άλλων.

Υποστήριξε δε ότι «η νομισματική πολιτική μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα των τιμών, εν τούτοις από μόνη της δεν μπορεί να εγγυηθεί μακροβιότερη ευημερία στη ζώνη του ευρώ», από τη στιγμή που οι επενδύσεις στην Ευρωζώνη είναι σήμερα χαμηλές, εξ αιτίας της αδύναμης αύξησης της ζήτησης, του υψηλού ακόμη επιπέδου ιδιωτικού χρέους και της εύθραυστης εμπιστοσύνης του ιδιωτικού τομέα.

Όπως εξήγησε, για τη διασφάλιση της δυνητικής ανάπτυξης -πέραν των τρέχοντων ρυθμών ανάπτυξης- είναι απαραίτητες οι επενδύσεις, για τη διασφάλιση των επενδύσεων είναι απαραίτητη -μαζί με τη στήριξη της ζήτησης- η αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων χρέους και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης, που παραμένει εύθραυστη (σ.σ. όλα κεντρικά ζητήματα στην ελληνική ατζέντα). Και κλειδί σ’ αυτό, όπως είπε, είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Είναι σαφές ότι, σε ορισμένες χώρες, το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζει να εμποδίζει μία ισχυρότερη αύξηση των πιστώσεων. Αυτά εξηγούν, γιατί η διευκόλυνση μίας λύσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να αποτελεί μέρος του πακέτου των μέτρων για την αποκατάσταση των παραγωγικών επενδύσεων.

Σ’ αυτό το σημείο και έχοντας δώσει στίγμα για τα κόκκινα δάνεια, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι το τρέχον σχέδιο δράσης για την Ένωση Κεφαλαιαγορών (Capital Markets Union –CMU), που κατατέθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, αποτελεί ευκαιρία για την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καταλήγοντας ότι «αν θέλουμε πραγματικά να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη, να μην ξεχνάμε -ακόμα κι όταν ασχολούμαστε με πιο πιεστικές προτεραιότητες- την ανάγκη ολοκλήρωσης της νομισματικής μας ένωσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης