ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκαλύπτεται το «απεχθές» πρόσωπο του νέου Προϋπολογισμού

ΑΜΠΕ

Το «μίτο του Μνημονίου» ακολουθεί το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2016, το οποία θα κατατεθεί σήμερα Δευτέρα στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς έχει συνταχθεί επί τη βάσει των μέτρων που συνομολόγησαν Ελλάδα και θεσμοί τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2016 θα προβλέπει πως τα συνολικά έσοδα θα ανέλθουν το επόμενο έτος σε 49 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αναθεωρημένο Προϋπολογισμό 2015. Για τις δαπάνες προβλέπει πως θα διαμορφωθούν στα 52 δισ. ευρώ. Υπό τις βασικές αυτές παραδοχές, το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 θα κυμανθεί στα 870 εκατ. ευρώ περίπου.

Μέχρι χθες το βράδυ συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη επεξεργάζονταν το μακροοικονομικό σενάριο του προσχεδίου. Τα τελευταία δεδομένα προσδιόριζαν στο 2,3% την ύφεση για το 2015 και στο 1,3% για το 2016. Ωστόσο, στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο έως το τέλος Οκτωβρίου τα στοιχεία αυτά να αλλάξουν επί τα βελτίω.

Τα αυξημένα φορολογικά έσοδα του 2016 θα προέλθουν:

Από τις αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες και ειδικά από την πλήρη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών 30% στα νησιά του Αιγαίου. Τα έσοδα από τον ΦΠΑ αναμένονται αυξημένα κατά 1,59 δισ. ευρώ σε σχέση με εφέτος.
Αύξηση εσόδων 246 εκατ. ευρώ αναμένεται από την αναπροσαρμογή της προκαταβολής φόρου εισοδήματος σε αγρότες, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Πρόσθετα έσοδα 251 εκατ. ευρώ αναμένονται από την αύξηση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
Από την κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντίζελ για τους αγρότες. Το σχετικό μέτρο αναμένεται να αποδώσει 13 εκατ. ευρώ.
Από την κατάργηση της έκπτωσης του 2% στον φόρο εισοδήματος στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής. Το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται πως θα εξοικονομήσει 28,6 εκατ. ευρώ.

Πάντως, οι φορολογικές επιβαρύνσεις δεν αναμένεται να εξαντληθούν στα παραπάνω. Το Μνημόνιο προβλέπει αλλαγές στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και ειδικά στις κλίμακες, οι οποίες δεν αποτυπώνονται δημοσιονομικά στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, καθώς θα οριστικοποιηθούν έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε συνεργασία με τον πρωθυπουργικό σύμβουλο Φραγκίσκο Κουτεντάκη επεξεργάζονται αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οι οποίες θα ευνοούν τα εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, αλλά θα οδηγούν σε επιβαρύνσεις όσους έχουν εισοδήματα άνω του ποσού αυτού.

Μάλιστα, ο κ. Κουτεντάκης - ο οποίος εντός της εβδομάδος αναμένεται να τοποθετηθεί Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής - φέρεται να υποστηρίζει την εισαγωγή ανώτατου κλιμακίου φορολογίας εισοδήματος 65% για εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ. Μια τέτοια εξέλιξη θα συμπαρέσυρε ανοδικά όλα τα κατιόντα κλιμάκια. Σήμερα ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής είναι 42% και επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.

Στοιχεία που δημοσιοποίησε η εφημερίδα «Καθημερινή» κατέδειξαν πως από τις περίπου 5,9 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν και εκκαθαρίστηκαν μέχρι και το τέλος Αυγούστου, τα 3,7 εκατομμύρια (62,82%) αφορούσαν σε οικογενειακά εισοδήματα μικρότερα των 12.000 ευρώ. Αν τελικώς ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για θέσπιση αφορολογήτου ορίου 12.000 ευρώ προχωρήσει, αυτό θα σημαίνει ότι φόρο εισοδήματος θα καταβάλει μόνον το 37,18% των φορολογουμένων.

Αλλά και ο εξεταζόμενος φορολογικός συντελεστής του 65% δεν αναμένεται να παράξει κανένα σημαντικό αποτέλεσμα, καθώς θα εφαρμοσθεί σε ελάχιστους φορολογουμένους. Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από την εφετινή εκκαθάριση κατέδειξαν πως μόλις 25.000 φορολογούμενοι δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή οι έχοντες οικογενειακό εισόδημα μεταξύ 50.000 έως 100.000 ευρώ ήταν 110.000. Εισοδήματα από 30.000 έως τις 50.000 ευρώ διαθέτουν 400 χιλιάδες οικογένειες και εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ 555.000 οικογένειες.

Ο ΕΝΦΙΑ εξωτερικού

Αλλά οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τους «έχοντες» δεν θα περιοριστούν στην φορολογία εισοδήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Το Βήμα» το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τους θεσμούς έχει καταλήξει σε σχέδιο βάσει του οποίου όλοι όσοι έχουν ακίνητα στο εξωτερικό θα υποχρεωθούν να τα δηλώσουν στο περιουσιολόγιο και στο Ε9 έτσι ώστε να φορολογηθούν για τα συγκεκριμένα ακίνητα για πρώτη φορά.

Η νέα φορολογία θα ισχύσει από το 2016. Βάσει των όσων απεκάλυψε «Το Βήμα» το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να αθροίσει τα ακίνητα που διαθέτουν Έλληνες στο εξωτερικό με αυτά που βρίσκονται εντός Ελλάδας και να υπολογιστεί ένας φόρος ακινήτων στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Με αυτόν τον τρόπο αφενός θα αυξηθεί σημαντικά το άθροισμα της αξίας των ακινήτων, αφετέρου πέραν του αρχικού φόρου επί της αξίας του ακινήτου ο ιδιοκτήτης του θα επιβαρυνθεί και με συμπληρωματικό φόρο καθώς θα αυξηθεί σημαντικά το συνολικό ύψος της ακίνητης περιουσίας.

Τόσο οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος όσο και ο ΕΝΦΙΑ εξωτερικού θα αποτυπωθούν αναλυτικά στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού το Νοέμβριο. Τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα ξεκαθαριστεί το τί θα συμβεί και με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το οικονομικό επιτελείο απεκάλυψε χθες εκ παραδρομής πως επεξεργάζεται σχέδια ώστε αφενός ο φόρος να μην βαρύνει τα νηπιαγωγεία αφετέρου να επιβληθεί με συντελεστή 13%, αντί γα 23%. Αυτό θα γίνει μόνον εάν οι θεσμοί αποδεχθούν τα προτεινόμενα από την ελληνική πλευρά δημοσιονομικά ισοδύναμα.

Στη βάση αυτή πρέπει να τονιστεί πως στο τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού θα υπολογιστούν και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, τις παρεμβάσεις στο ΕΚΑΣ, την πλήρη ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων, τη κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, κ.α.. Υπό αυτή την οπτική, το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2016 που θα κατατεθεί σήμερα προς συζήτηση στη Βουλή θα αποκαλύψει μερικώς το «απεχθές» πρόσωπο του νέου Προϋπολογισμού. Η πλήρης αποκάλυψη θα γίνει εντός του Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης