Κομισιόν: Ταχύτερη η ανάπτυξη χωρίς την περικοπή των συντάξεων
Σαφές μήνυμα πως εάν δεν περικοπούν οι συντάξεις η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί ταχύτερα την επομένη διετία, χωρίς να διακινδυνεύουν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα έστειλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα από στις φθινοπωρινές προβλέψεις της.
Σύμφωνα με το σενάριο βάσης της ΕΕ, εάν δηλαδή εφαρμοσθούν τα προνοθετημένα από το 2017 μέτρα το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα ανέλθει στο 3,9% του ΑΕΠ. Εάν δεν εφαρμοστούν τότε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα ανέλθει στο 3,5% του ΑΕΠ
Στον αντίποδα η Κομισιόν εκτιμά πως εάν δεν περικοπούν οι συντάξεις το ΑΕΠ θα αυξηθεί ταχύτερα σε σχέση με το σενάριο βάσης. «Οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2019 βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται ότι το τελικό πακέτο μέτρων θα οδηγήσει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2019. Σε αυτήν την περίπτωση, η πραγματική ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη και θα μπορούσε να φτάσει το 2,3% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι μπορεί τα έσοδα να πάνε καλύτερα αν συνεχισθεί η βελτίωση στη συλλογή τους, ωστόσο επισημαίνει πως μία σειρά από δημοσιονομικούς κινδύνους. Ο μεγαλύτερος είναι οι δικαστικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μερική αντιστροφή των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων και να δημιουργήσουν δημοσιονομικές υποχρεώσεις. Επίσης κίνδυνοι υπάρχουν και σε σχέση με πρόσθετες πολιτικές πιέσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν το μισθολογικό κόστος.
Το δημοσιονομικό πλεόνασμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,6% του ΑΕΠ το 2018 (0,4% του ΑΕΠ στις εαρινές προβλέψεις) και να παραμείνει στα ίδια επίπεδα το 2019 και το 2020.
Σε ότι αφορά στη μείωση του δημόσιου χρέους, οι προβλέψεις της Επιτροπής είναι αναθεωρημένες προς τα πάνω, σε σχέση με τον περασμένο Μάιο και τις εαρινές της προβλέψεις. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 182,5% του ΑΕΠ το 2018, έναντι 177,8 στις εαρινές προβλέψεις. Για το 2019 προβλέπεται ότι το χρέος θα μειωθεί στο 174,9% (έναντι 170,3% στις εαρινές προβλέψεις) και στο 167,4% το 2020.
Για το ΑΕΠ επισημαίνεται ότι οι επενδύσεις αναμένεται να αποτελέσουν τη σημαντική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης καθώς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Αυτό θα γίνει όμως υπό την προϋπόθεση ότι μετά το πρόγραμμα η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα παραμείνει ισχυρή. Σε ότι αφορά στις επενδύσεις, η Επιτροπή προβλέπει πως θα αυξηθούν κατά 14,9% το 2019 σε σχέση με το 2018 και κατά 9,6% το 2020.
Καλύτερες του αναμενομένου είναι οι προβλέψεις της ΕΕ για την ανεργία, η οποία θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται. Ειδικότερα, η Επιτροπή εκτιμά ότι το 2018 η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 19,6% (20,1% στις εαρινές προβλέψεις), ενώ προβλέπει ότι η πτωτική τάση θα φτάσει το 18,2% το 2019 και το 16,9% το 2020.
Τέλος, η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,8% το 2018 και 1,6% το 2019.
Μοσκοβισί: Στόχος η ανάπτυξη
Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, ότι η Ελλάδα έχει περατώσει τα προγράμματα, ότι έχει γυρίσει σελίδα και ότι υφίστανται οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια με υπόθεση εργασίας ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και δεν θα υπάρξουν μεταβολές των οικονομικών πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί.
«Το δημοσιονομικό πλεόνασμα αναμένεται ότι θα είναι σημαντικότερο από αυτό που αναμενόταν και, συνεπώς, υπάρχουν διαβουλεύσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με γνώμονα την τόνωση της ανάπτυξης», ανέφερε ο Επίτροπος, ο οποίος εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος και ως προς τις προοπτικές μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας.